W jednym z poprzednich wpisów pojawił się przepis na
kukurydziany, okrągły chleb słoneczko. Dziś proponuję małą zamianę i prezentuję
przepis na bułkę słoneczko. Ta również, dzięki zawartości mąki kukurydzianej,
przypomina wschodzące słoneczko. Bułeczki z poniższego przepisu idealnie
sprawdzą się na smaczne śniadanie przed pracowitym dniem.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 480, 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1
łyżeczka soli, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 szklanka mleka, 100 g
masła, 1 jajko
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Dodać do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki
wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu. Masło roztopić w
rondelku i przestudzić. Do miski wsypać obie mąki i sól, następnie wbić jajko.
Mieszając, wlać stopione masło. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto
zagniatać do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie się kleić
do dłoni. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60
minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz
zagnieść. Ciasto podzielić na części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować odrobiną
oleju i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (w przedziale
czasowym około 25 – 35 minut), aż bułeczki się zarumienią.
Na koniec przypominam
o przepisach na chleb słoneczko zamieszczonych na tutejszym blogu, a po
oryginalny chleb słoneczko zapraszam do Nowej Piekarni w Łukowie, posiadającej
liczną sieć sklepów we wschodniej części kraju.
Komentarze
Prześlij komentarz