Bułki pszenno-kukurydziane

W jednym z poprzednich wpisów pojawił się przepis na kukurydziany, okrągły chleb słoneczko. Dziś proponuję małą zamianę i prezentuję przepis na bułkę słoneczko. Ta również, dzięki zawartości mąki kukurydzianej, przypomina wschodzące słoneczko. Bułeczki z poniższego przepisu idealnie sprawdzą się na smaczne śniadanie przed pracowitym dniem.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 480, 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka soli, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 szklanka mleka, 100 g masła, 1 jajko

Wykonanie:
Mleko podgrzać. Dodać do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu. Masło roztopić w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać obie mąki i sól, następnie wbić jajko. Mieszając, wlać stopione masło. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto zagniatać do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie się kleić do dłoni. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować odrobiną oleju i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (w przedziale czasowym około 25 – 35 minut), aż bułeczki się zarumienią.

Na koniec przypominam o przepisach na chleb słoneczko zamieszczonych na tutejszym blogu, a po oryginalny chleb słoneczko zapraszam do Nowej Piekarni w Łukowie, posiadającej liczną sieć sklepów we wschodniej części kraju.

Komentarze