Bułki grahamki na śniadanie z burgerem z buraka.

 

     Zapraszam państwa bardzo serdecznie na pyszne śniadanie składające się z bardzo zdrowej  grahamki, którą dzisiaj sama upiekłam. Jest to pyszna bułka pełna ziaren siemienia lnianego i suszonej żurawiny. Jest puszysta w środku, a na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Można tę grahamkę zjeść ze świeżym masełkiem, żółtym serem i soczystą  szyneczką. A jeszcze zdrowiej będzie jak zjemy tę grahamkę z Burgerem z czerwonego buraka. Co Wy na to?

Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną.

Składniki: na 16 bułeczek.

  • 200 g mąki grahamki,
  • 50 g siemienia lnianego,
  • 800 pszennej mąki,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka miodu,
  • 750 – 800 ml zimnej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 150 g suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Rozpuść drożdże i miód w 750 ml wody. Resztę wody wykorzystaj w razie potrzeby. Do misy robota wsyp obie mąki i nasiona. Wlej rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj sól. Zagniataj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota. Ręczne zagniatanie wymaga więcej czasu, około 10-15 minut. Pod koniec dodaj żurawinę. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj po łyżce wody. Ciasto powinno być miękkie ale odchodzić od brzegów naczynia. Wyrobione ciasto chlebowe przykryj spożywczą folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i złóż kilka razy. Przykryj ściereczką, odczekaj 10 minut, po czym podziel je na 16 równych porcji, około 120 g każda. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Oprósz mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu na ogół 10 stopni więcej lub wedle piekarnika ). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez dodatkowe 10 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę i ostudź.

Burger z buraka.

Z takich grahamek najczęściej przyrządzam kolorowe kanapki, które znikają z talerza bardzo szybko. Przedtem jednak przyciągają one  wzrok i pobudzają smakowe kubki tak,  że nie oprze  się im żaden głodomór. Dzisiaj jednak chciałam Wam zaproponować nieco inne kanapki, bo z burgerem z buraka. Są równie smaczne i kolorowe, chociaż bez mięska, ale pełne zdrowych witamin i minerałów. Może się na takie kanapki skusicie?

 Składniki:

  • 6 bułek grahamek,
  • Garść drobnej sałaty,
  • Czerwona cebula,
  • Awokado,
  • Pomidor,
  • Sos do burgerów.

 Kotleciki:

  • 60 dag buraków,
  • Cebula cukrowa,
  • Szklanka płatków owsianych,
  • Mała puszka czerwonej fasoli,
  • Ząbek czosnku,
  • Ocet balsamiczny,
  • Łyżka masła,
  • Olej, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Buraki upiecz lub ugotuj w łupinach. Obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć wszystko do blendera. Dodaj płatki i osączoną z zalewy fasolę. Zblenduj. Dopraw do smaku.

2. Z masy buraczanej formuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w 200 stopni Celsjusza. Przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.

3. Pomidory i sałatę opłucz. Cebulę i pomidory pokrój w plastry. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój. Bułki grahamki przekrój na pół, podgrzej. Dolną część bułki posmaruj sosem. Ułóż wszystkie składniki, przykryj drugą połową. Podawaj.

SMACZNEGO : )

 

Komentarze