Bułeczka czosnkowa może być idealną propozycją na grilla, pyszną kolację, albo po prostu tak sobie do podgryzania. Ta bułeczka jest bardzo delikatna i smakowita. Dzisiaj zaproponowałabym Wam ją zamiast grahamki, lub chleba razowego ze słonecznikiem, ponieważ chciała bym ją zjeść z wątróbką. Nie to, że nie lubię grahamki, czy chleba razowego ze słonecznikiem, ale po prostu upiekłam wcześniej tę bułeczkę i chciałabym ją wykorzystać w tym zestawie. Nie wiem, czy jadacie takie specjały? Ja wątróbki za często nie konsumuję, ale od czasu do czasu czemu by nie? Myślę, że z tą bułeczką może będzie lepiej smakować? Spróbujcie razem ze mną! Zwłaszcza, że przepis nie jest trudny i nie wymaga zbyt wielkiego zaangażowania. Zachęcam.
Bułeczka czosnkowa.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki (użyłam typu 500),
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- ½ szklanki mleka,
- 3 dag drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 60 g masła.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, następnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.
Masło rozpuszczam. Do miski wsypuję mąkę, żółtka, jajko, sól i wyrośnięte drożdże i zagniatam ciasto, na koniec dodaję rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotowuję nadzienie.
Składniki:
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczam, dodaję do niego zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 5 mm. Nadzienie rozprowadzam na całej powierzchni, ciasto kroję na 3 pasy i każdy pas zwijam w rulon. Rulony ustawiam w tortownicy (średnica 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż się zarumieni.
Wątróbka na szybko.
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule i pęczek natki pietruszki,
- 3 jabłka,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1 - Wątróbkę umyć starannie, osuszyć ręcznikiem papierowym i wykroić wszystkie błony. Na talerz wysypać mąkę, obtoczyć w niej mięso i zostawić na chwilę.
2 - Jabłka i cebule umyć. Cebule obrać i pokroić w krążki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
3 - Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i przełożyć mięso. Przykryć pokrywką, bo wątróbka lubi wybuchać. Po 2 - 3 minutach obrócić wątróbki na drugą stronę. Dodać cebulę, zmniejszyć gaz i przez chwilę dusić.
4 - Na koniec dodać jabłka, przykryć pokrywką i dusić przez 5 - 6 minut. Natkę umyć, posiekać i posypać nią wątróbkę. Podawać z ziemniakami lub chlebem wieloziarnistym na wagę.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz