Bułeczka czosnkowa z pyszną wątróbką.

 

     Bułeczka czosnkowa może być idealną propozycją na grilla, pyszną kolację, albo po prostu tak sobie do podgryzania. Ta bułeczka jest bardzo delikatna i smakowita. Dzisiaj zaproponowałabym Wam ją zamiast grahamki, lub chleba razowego ze słonecznikiem, ponieważ chciała bym ją zjeść z wątróbką. Nie to, że nie lubię grahamki, czy chleba razowego ze słonecznikiem, ale po prostu upiekłam wcześniej tę bułeczkę i chciałabym ją wykorzystać w tym zestawie.  Nie wiem, czy jadacie takie specjały? Ja wątróbki  za często nie konsumuję, ale od czasu do czasu czemu by nie? Myślę, że z tą bułeczką może będzie lepiej smakować? Spróbujcie razem ze mną! Zwłaszcza, że przepis nie jest trudny i nie wymaga zbyt wielkiego zaangażowania. Zachęcam.

Bułeczka czosnkowa.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki (użyłam typu 500),
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 60 g masła.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, następnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.

Masło rozpuszczam. Do miski wsypuję mąkę, żółtka, jajko, sól i wyrośnięte drożdże i zagniatam ciasto, na koniec dodaję rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przygotowuję nadzienie.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczam, dodaję do niego zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 5 mm. Nadzienie rozprowadzam na całej powierzchni, ciasto kroję na 3 pasy i każdy pas zwijam w rulon. Rulony ustawiam w tortownicy (średnica 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż się zarumieni.

Wątróbka na szybko.

Składniki:

  • 700 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule i  pęczek natki pietruszki,
  •   3 jabłka,
  • 1 łyżka masła,
  •  3 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

1 -  Wątróbkę umyć starannie, osuszyć ręcznikiem papierowym i wykroić wszystkie błony. Na talerz wysypać mąkę, obtoczyć w niej mięso i zostawić na chwilę.

2 -  Jabłka i cebule umyć. Cebule obrać i pokroić w krążki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

3 -  Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i przełożyć mięso. Przykryć pokrywką, bo wątróbka lubi wybuchać. Po 2 - 3 minutach obrócić wątróbki na drugą stronę. Dodać cebulę, zmniejszyć gaz i przez chwilę dusić.

4 -  Na koniec dodać jabłka, przykryć pokrywką i dusić przez 5 - 6 minut. Natkę umyć, posiekać i posypać nią wątróbkę. Podawać z ziemniakami lub chlebem wieloziarnistym na wagę.

Smacznego 😊

 

 

Komentarze