Tort angielski zyskał już w Polsce dużą popularność. Jego
przygotowaniem zajmują się nie tylko mistrzowie cukiernictwa, ale też domowi praktykanci.
Dowodem jest tu powiększająca się liczba przepisów udostępnianych przez autorów
tej wyjątkowej odmiany tortów. Na tutejszym blogu znajduje się już kilka
przepisów na tort angielski. Poniżej prezentuję kolejny przepis, który w kilku
kwestiach różni się od dotychczasowych. Jest to bowiem tort angielski dla
wegan, przygotowany tylko ze składników roślinnych. W tym przypadku nie jest to
jeden duży tort, a kilka mniejszych torcików, które w ciekawy sposób urozmaicą
nasze domowe cukiernictwo.
Poniżej składniki na 6 – 8 torcików.
Składniki na biszkopt:
600 g mąki pszennej, 800 ml mleka sojowego, 200 g cukru, 50 ml octu
jabłkowego, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, czubata łyżeczka sody
oczyszczonej, szczypta soli, 2 czubate łyżki karobu lub kakao
Składniki na krem:
300 g suchego ryżu (jaśminowy lub inny biały), 300 g nerkowców, 200 g
cukru, 800 – 900 ml mleka roślinnego, 2 laski wanilii lub 2 opakowania cukru
waniliowego lub łyżeczka aromatu
Dodatkowo:
300 – 500 g truskawek, 400 – 600 g marcepanu
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Do mleka dodać ocet i odstawić na 15 minut. Mąkę
przesiać dwukrotnie z proszkiem do pieczenia i sodą. Do mąki dodać cukier i
mleko z octem, dokładnie wymieszać mikserem. Jeżeli chcemy, by ciasto było dwukolorowe,
należy w tym momencie podzielić je na pół i do jednej części dodać karob lub
kakao.
Jeżeli chcemy przygotować jeden tradycyjny tort, to ilość ciasta pozwala
na upieczenie 4 blatów biszkoptowych. Można je upiec osobno lub 2 w dwóch
częściach i przekroić je na pół. Ciasto piec w temperaturze 170 – 180 stopni
przez około 30 minut.
Przygotować krem. Orzechy namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Ryż
ugotować na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i ziarenek wanilii. Wszystkie
składniki zmiksować blenderem.
Przygotować całość. Jeżeli chcemy przygotować 6 – 8 torcików, należy
marcepan podzielić na porcje po około 100 g każda i rozwałkować na kształt koła
oprószonym mąką wałkiem. Torciki przygotować według schematu: warstwa
biszkoptu, porcja kremu, kawałki truskawek, warstwa biszkoptu, porcja kremu.
Całość przykryć porcją masy marcepanowej. Wierzch udekorować według własnego
uznania.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz