Angielskie torciki dla wegan

Tort angielski zyskał już w Polsce dużą popularność. Jego przygotowaniem zajmują się nie tylko mistrzowie cukiernictwa, ale też domowi praktykanci. Dowodem jest tu powiększająca się liczba przepisów udostępnianych przez autorów tej wyjątkowej odmiany tortów. Na tutejszym blogu znajduje się już kilka przepisów na tort angielski. Poniżej prezentuję kolejny przepis, który w kilku kwestiach różni się od dotychczasowych. Jest to bowiem tort angielski dla wegan, przygotowany tylko ze składników roślinnych. W tym przypadku nie jest to jeden duży tort, a kilka mniejszych torcików, które w ciekawy sposób urozmaicą nasze domowe cukiernictwo.
Poniżej składniki na 6 – 8 torcików.

Składniki na biszkopt:
600 g mąki pszennej, 800 ml mleka sojowego, 200 g cukru, 50 ml octu jabłkowego, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, czubata łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 czubate łyżki karobu lub kakao
Składniki na krem:
300 g suchego ryżu (jaśminowy lub inny biały), 300 g nerkowców, 200 g cukru, 800 – 900 ml mleka roślinnego, 2 laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu
Dodatkowo:
300 – 500 g truskawek, 400 – 600 g marcepanu

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Do mleka dodać ocet i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać dwukrotnie z proszkiem do pieczenia i sodą. Do mąki dodać cukier i mleko z octem, dokładnie wymieszać mikserem. Jeżeli chcemy, by ciasto było dwukolorowe, należy w tym momencie podzielić je na pół i do jednej części dodać karob lub kakao.
Jeżeli chcemy przygotować jeden tradycyjny tort, to ilość ciasta pozwala na upieczenie 4 blatów biszkoptowych. Można je upiec osobno lub 2 w dwóch częściach i przekroić je na pół. Ciasto piec w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotować krem. Orzechy namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Ryż ugotować na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i ziarenek wanilii. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Przygotować całość. Jeżeli chcemy przygotować 6 – 8 torcików, należy marcepan podzielić na porcje po około 100 g każda i rozwałkować na kształt koła oprószonym mąką wałkiem. Torciki przygotować według schematu: warstwa biszkoptu, porcja kremu, kawałki truskawek, warstwa biszkoptu, porcja kremu. Całość przykryć porcją masy marcepanowej. Wierzch udekorować według własnego uznania.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze