Wielobarwny warzywny chleb z pastą z soczewicy i smaczne krokiety z cukinią.

 

     Zapraszam wszystkich państwa do spróbowania swoich sił w upieczeniu bardzo kolorowego chleba z naszych rodzimych  jesiennych warzyw. Porwałam się na ten pomysł, bo warzywa są w miarę tanie i moja kieszeń nie  ucierpi za bardzo podczas tego eksperymentu. A poza tym jestem ciekawa smaku tego mojego nowego wypieku. No i chciała bym zobaczyć minę moich bliskich kiedy im ten chleb zaprezentuję. Ten wielobarwny wypiek jest podobno nie dość, że bardzo kolorowy, to  jeszcze  lekki i puszysty. Polecam jeszcze do niego pastę do posmarowania każdej kromki. Aż szkoda zakrywać te barwy pieczywa  przed oczami sąsiada, który z boku ogląda ten wypiek, bo takie są piękne i kolorowe. Mam nadzieję, że i smak idzie też w parze z kolorem. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej. Zachęcam też do zrobienia bardzo smacznych krokietów. A na deser proponuję pyszną Stefankę miodową z Nowej Piekarni z  aromatyczną kawą do popicia.

Wielobarwny chleb  z warzywami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 90 g miękkiego masła,
  • 200 ml mleka,
  • 1 torebka drożdży instant,
  • 1 średnie jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g upieczonej dyni np. hokkaido,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 średnie jajko do posmarowania chleba.

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Dynię oraz umyty i osuszony szpinak zmiksuj na gładką masę. Mleko podgrzej. Do miski pokrusz drożdże, wsyp cukier, wlej 150 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Do misy przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól oraz cukier. Dodaj ciepłe mleko i wymieszaj, dodaj roztrzepane jajko i miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne (10-15 minut). Masę podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj zmiksowany szpinak, do drugiej dynię, do trzeciej przecier pomidorowy oraz słodką paprykę. Dokładnie wyrób ciasto, w razie konieczności podsyp mąką. Z każdej masy uformuj kule, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.

Od tego momentu zaczyna się zabawa !🙂

Z ciasta możesz uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Podzielić je na mniejsze kulki i poukładać je na przemian w blaszce, albo rozwałkować ciasto na prostokąt, gdzie jeden bok będzie miał długość foremki. Lub ciasto ułożyć jedno na drugim, a następnie zwinąć całość w roladę. Ja postanowiłam zrobić chlebek w  kolorowe cętki. Czerwone ciasto podzieliłam na 15 części, następnie uformowałam 11 cieńszych wałeczków o równiej długości, następnie obtoczyłam je żółtym i zielonym ciastem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj w niej przygotowane części ciasta. Pozostałe czerwone ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 30×30 cm, następnie przykryj nim wałeczki umieszczone w foremce delikatnie wciskając ciasto między papierem do pieczenia a przygotowywanym chlebem.

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 60 minut.

Po upieczeniu pozostaw chleb w formie na kilkanaście minut, następnie wyjmij chlebek z formy i odłóż na kratkę  do całkowitego ostudzenia.

  Pasta z soczewicy z twarogiem.

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
  • ½ kostki sera białego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Ugotowaną soczewicę miksujemy z serem i uduszoną na oliwie cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krokiety z Cukinią i Pieczarkami.

Dobrze by było wykorzystać czas jesienny, kiedy na straganach jest tyle tanich owoców i warzyw i zrobić też pyszne warzywne krokiety. My do tych pysznych krokietów tym razem weźmiemy  zdrową cukinię. Może ktoś chory na cukrzycę wypróbuje ten przepis, żeby przygotować sobie smaczny obiad? Zachęcam : )
  Składniki: (ok. 12 krokietów)

Farsz:

  • 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu),
  • 250 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 3 łyżki masła,
  • bazylia w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Ciasto na naleśniki:

2 szklanki mąki orkiszowej,

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • olej,
  • ok. szklanka bułki tartej,
  • jajko + odrobina mleka, 
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Farsz:
Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. 
Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. 
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy. 
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2 - 3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. 
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. 
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3 - 5 min.)

SMACZNEGO 🙂

 

Komentarze