Zapraszam wszystkich państwa do spróbowania swoich sił w upieczeniu bardzo kolorowego chleba z naszych rodzimych jesiennych warzyw. Porwałam się na ten pomysł, bo warzywa są w miarę tanie i moja kieszeń nie ucierpi za bardzo podczas tego eksperymentu. A poza tym jestem ciekawa smaku tego mojego nowego wypieku. No i chciała bym zobaczyć minę moich bliskich kiedy im ten chleb zaprezentuję. Ten wielobarwny wypiek jest podobno nie dość, że bardzo kolorowy, to jeszcze lekki i puszysty. Polecam jeszcze do niego pastę do posmarowania każdej kromki. Aż szkoda zakrywać te barwy pieczywa przed oczami sąsiada, który z boku ogląda ten wypiek, bo takie są piękne i kolorowe. Mam nadzieję, że i smak idzie też w parze z kolorem. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej. Zachęcam też do zrobienia bardzo smacznych krokietów. A na deser proponuję pyszną Stefankę miodową z Nowej Piekarni z aromatyczną kawą do popicia.
Wielobarwny chleb z warzywami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 90 g miękkiego masła,
- 200 ml mleka,
- 1 torebka drożdży instant,
- 1 średnie jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 100 g upieczonej dyni np. hokkaido,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 średnie jajko do posmarowania chleba.
Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie składniki. Dynię oraz umyty i osuszony
szpinak zmiksuj na gładką masę. Mleko podgrzej. Do miski pokrusz drożdże, wsyp
cukier, wlej 150 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Do misy przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól oraz cukier. Dodaj ciepłe mleko
i wymieszaj, dodaj roztrzepane jajko i miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto
będzie elastyczne (10-15 minut). Masę podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj
zmiksowany szpinak, do drugiej dynię, do trzeciej przecier pomidorowy oraz
słodką paprykę. Dokładnie wyrób ciasto, w razie konieczności podsyp mąką. Z
każdej masy uformuj kule, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na
około 20 minut do wyrośnięcia.
Od tego momentu zaczyna się zabawa !🙂
Z ciasta możesz uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Podzielić je na mniejsze kulki i poukładać je na przemian w blaszce, albo rozwałkować ciasto na prostokąt, gdzie jeden bok będzie miał długość foremki. Lub ciasto ułożyć jedno na drugim, a następnie zwinąć całość w roladę. Ja postanowiłam zrobić chlebek w kolorowe cętki. Czerwone ciasto podzieliłam na 15 części, następnie uformowałam 11 cieńszych wałeczków o równiej długości, następnie obtoczyłam je żółtym i zielonym ciastem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj w niej przygotowane części ciasta. Pozostałe czerwone ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 30×30 cm, następnie przykryj nim wałeczki umieszczone w foremce delikatnie wciskając ciasto między papierem do pieczenia a przygotowywanym chlebem.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 60 minut.
Po upieczeniu pozostaw chleb w formie na kilkanaście minut, następnie wyjmij chlebek z formy i odłóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Pasta z soczewicy z twarogiem.
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
- ½ kostki sera białego,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Ugotowaną soczewicę miksujemy z serem i uduszoną na oliwie cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami.
Dobrze by było wykorzystać czas jesienny, kiedy na
straganach jest tyle tanich owoców i warzyw i zrobić też pyszne warzywne
krokiety. My do tych pysznych krokietów tym razem weźmiemy zdrową cukinię. Może ktoś chory na cukrzycę wypróbuje
ten przepis, żeby przygotować sobie smaczny obiad? Zachęcam : )
Składniki: (ok. 12 krokietów)
Farsz:
- 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu),
- 250 g pieczarek,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- ok. 3 łyżki masła,
- bazylia w proszku,
- sól,
- pieprz.
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 duże jajka,
- płaska łyżeczka soli,
- olej,
- ok. szklanka bułki tartej,
- jajko + odrobina mleka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podobnie postępujemy z pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.
Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia.
Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu
zmięknięcia.
Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru
wody.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje
ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2 - 3 mm. Każdego
naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i
zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i
odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na
rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3 - 5 min.)
SMACZNEGO 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz