Okrągła rocznica urodzin to wyjątkowy moment w życiu
każdego z nas. Uświadamiamy sobie wówczas szybkość płynącego czasu wspominając minione
lata. Ten uroczysty dzień, oprócz radości, przynosi nam również nadzieję na
dobre jutro pokryte obecnie mgiełką tajemniczości.
W tak szczególnym dniu powinien
się pojawić wyjątkowy tort, tort marzeń. Tort, który swoją całością zachwyci
obdarowanego i jego gości. Tort marzeń to przede wszystkim wspaniały smak
zapamiętany na długo po urodzinowym przyjęciu.
Składniki na biszkopty:
6 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu winnego, 3/4
szklanki cukru pudru, 6 łyżek wody, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżki
maku
Składniki na poncz:
400 ml wody, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki wódki, sok z 1/2 cytryny, po
kilka kropel olejku rumowego i pomarańczowego
Składniki na krem I:
400 ml mleka, 1 budyń śmietankowy, 125 g masła, 200 g chałwy
Składniki na krem II:
500 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 2 śmietan – fiksy
Dodatkowo:
15 małych bez, 2 – 3 połówki brzoskwiń z puszki, 1 łyżka startej
czekolady
Wykonanie:
Przygotować biszkopty. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem.
Białka ubić, pod koniec dodając cukier i wodę. Pianę wymieszać z żółtkami, a
następnie z mąką. Połowę ciasta wymieszać z kakao, drugą połowę z makiem. Dwie
blaszki (20 x 30 cm) wyłożyć pergaminem. Przełożyć do jednej ciasto kakaowe, a
do drugiej, makowe Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
Przygotować poncz. Wodę zagotować z cukrem. Wymieszać z pozostałymi
składnikami. Wystudzić.
Przygotować krem I. Budyń ugotować na mleku. Masło utrzeć z wystudzonym
budyniem i chałwą.
Przygotować krem II. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan – fiksami.
Przygotować całość. Biszkopty wcześniej nasączyć ponczem. Makowy biszkopt
posmarować połową kremu chałwowego, ułożyć bezy i posmarować drugą połową tego
samego kremu. Przykryć biszkoptem kakaowym i wyłożyć na niego krem śmietankowy
(kilka łyżek odłożyć). Na wierzchu narysować kratkę dzielącą tort na 24 porcje.
Na każdej porcji ułożyć po kawałku brzoskwini, udekorować odłożonym kremem i
posypać czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Powyższy tort odbiega nieco od tradycyjnych, niekiedy mocno finezyjnych kształtów oraz dekoracji. Jest to jedna z propozycji dla osób ceniących sobie naturalność i prostotę w dobrym i smacznym wykonaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz