Zapraszam państwa tym razem na czekoladowy tort marzeń. Ten tort jest przełożony jedną ciemną masą z nutelli i drugą masą z budyniem, w którym są zanurzone nasączone w alkoholu suszone śliwki. Na wierzchu posiada brązową czekoladową i rozpływającą się w ustach polewę. Jest on przeznaczony dla osób, które uwielbiają czekoladę. Duży kawałek tego tortu może dostarczyć zestresowanym sporą porcję magnezu. A więc warto czasami po niego sięgnąć. Z pyszną kawą, lub aromatyczną herbatą może Wam posmakować. Dlatego warto wypróbować ten przepis, żeby robiąc ten pyszny tort spełnić czyjeś skryte marzenia i dostarczyć sobie odrobinę przyjemności.
Tort czekoladowy
z suszonymi śliwkami.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 0,5 litra mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g masła,
- 200 g nutelli,
- 250 g suszonych śliwek Kresto,
- 100 ml spirytusu.
Polewa:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Do dekoracji:
- Bezy,
- czekolada gorzka,
- śliwki suszone Kresto.
Sposób
przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż
ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek i z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i
kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia.
Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem:
Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć
i odłożyć w zimne miejsce.
Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka
zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią
spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło
utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na
dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać
śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu,
rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem
czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać
chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę.
Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu.
Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą
czekoladą i suszonymi śliwkami.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz