Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami.

 

     Zapraszam państwa tym razem na czekoladowy tort marzeń. Ten tort jest przełożony jedną ciemną masą z nutelli i drugą masą z budyniem, w którym są zanurzone nasączone w alkoholu suszone  śliwki. Na wierzchu posiada brązową czekoladową i  rozpływającą się w ustach polewę. Jest on przeznaczony dla osób, które uwielbiają czekoladę. Duży kawałek  tego tortu może dostarczyć zestresowanym sporą porcję magnezu. A więc warto czasami po niego sięgnąć. Z pyszną kawą, lub aromatyczną herbatą może Wam posmakować. Dlatego warto wypróbować ten przepis, żeby robiąc ten pyszny tort spełnić czyjeś skryte marzenia i dostarczyć sobie odrobinę przyjemności.

Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami.
Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g masła,
  • 200 g nutelli,
  • 250 g suszonych śliwek Kresto,
  • 100 ml spirytusu.

Polewa:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Do dekoracji:

  • Bezy,
  • czekolada gorzka,
  • śliwki suszone Kresto.

Sposób przygotowania:
Biszkopt:

  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek i  z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem:
Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce.
Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. 
Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami.

 SMACZNEGO : )

Komentarze