Sernik z dynią.

 

     Muszę się państwu przyznać, że bardzo często jak byłam w gościnie to częstowano mnie jakimś rodzajem sernika. Ostatnio jedna z koleżanek poczęstowała nas sernikiem z rodzynkami, napoleonką i pyszną szarlotką. Ciasta były świeże i bardzo  smaczne. Po tej uczcie zapałałam chęcią, żeby samodzielnie upiec jakiś dobry serniczek, bo ten sernik z rodzynkami tak mi posmakował, że chciałam go zjeść kiedyś jeszcze raz. Natrafiłam jednak na inny przepis, który po przeczytaniu postanowiłam wprowadzić w życie. W domu miałam nowo zakupioną dynię, której już kawałek wykorzystałam do pieczenia chleba. Postanowiłam, że do tego nowego sernika dodam też jeszcze trochę dyni, żeby sprawdzić jaki będzie smak. Bardzo się zdziwiłam, gdy po spróbowaniu nie poczułam w nim  w ogóle smaku tego warzywa. Jedynie ta dynia nadała temu ciastu piękny żółty kolor. Na wierzchu zrobiłam polewę o smaku krówki, która bardzo mi podpasowała  do tego ciasta. Bo była lekko ciągnąca i nadająca   temu serniczkowi fajny kajmakowy  smak. Ten serniczek jest pycha! POLECAM!

Sernik z dynią.
Spód:

  • 200g herbatników, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. 

Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. 

Schłodzić.

Masa serowa:

  • 1kg obranej i wydrążonej dyni, 
  • 800g półtłustego twarogu, 
  • 5 jajek, 
  • 250g cukru pudru, 
  • sok z 1/2 cytryny. 

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. 

Masę wylać na przygotowany spód. 

Piec ok. 90min w temp. 150 st. C.

Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.        

Polewa toffi: 

  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 50g masła lub margaryny, 
  • laska wanilii, 
  • szklanka śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. 

Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. 

Ciasto przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO : )

 

                                       

 

Komentarze