Dziś ponownie coś dla wielbicieli serników. Nie będzie
to jednak osławiony na tutejszym blogu sernik z rodzynkami – ten pewnie tu
jeszcze powróci. Zastąpi go za to równie smaczny sernik z dodatkiem jabłek,
żurawiny i konfitury morelowej. Taki wypiek, oprószony wiórkami kokosowymi, to
idealny deser na ostatnie letnie dni.
Składniki na ciasto:
100 g tłustego mielonego twarogu, 1 łyżeczka mleka, 1 jajko, 4 łyżeczki
oleju, 50 g cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 200 g mąki
pszennej, 1 mała torebka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
250 g tłustego mielonego twarogu, 50 g cukru, 2 jajka
Dodatki:
750 g jabłek, sok z 1 cytryny, 100 g żurawiny ze słoiczka, 2 – 3 łyżki
konfitury z moreli, 20 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Jabłka pozbawić nasion, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Przygotować ciasto. Twaróg utrzeć z mlekiem, jajkiem, olejem i cukrem.
Dodać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i wsypać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać i zagnieść
ciasto. Rozwałkować je na placek o średnicy 34 cm. Formę o średnicy 26 cm
natłuścić. Spód i brzegi formy wylepić plackiem i wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z cukrem. Jajka rozbić, żółtka
dodać do masy serowej. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do
masy.
Przygotować całość. Gotową masę rozsmarować na przygotowanym spodzie. Na
wierzchu ułożyć plasterki jabłek, a w miejsca po pestkach włożyć żurawinę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25 –
30 minut.
Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Wystudzony sernik posmarować
konfiturą i posypać wiórkami.
Serniki to chyba najbardziej uniwersalne ciasta z
bogatej listy polskich wypieków. Idealnie pasują na świąteczne dni, okazyjne przyjęcia,
jak i na codzienne podwieczorki. Możemy je przygotowywać w wielu wersjach,
począwszy od najprostszego sernika z rodzynkami, a skończywszy na bardziej
wyszukanych kompozycjach.
Komentarze
Prześlij komentarz