Dzisiaj chciałam Wam zaproponować na
kolację bardzo zdrowe tosty z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ziół. Jak
wcześniej już Wam pisałam posadziłam takie zioła w donicach na parapecie i na
balkonie. Kiedy potrzebowałam brałam te cenne zioła do sałatek, chleba i mięsa.
Gdy nadszedł czas wysuszyłam je w
przewiewnym miejscu i włożyłam do papierowych torebek, a potem umieściłam w
pudełkach. Teraz jak zaplanowałam upieczenie pysznego chleba, wyjęłam potrzebne
zioła, aby je dodać do pieczywa. Wolałam sama upiec taki chleb, pomimo, że tyle
rodzajów można kupić w naszych sklepach. Gdyż bardzo
chciałam mieć zdrowe tosty.
Bo, gdy zobaczyłam skład chleba
tostowego znanej marki, to złapałam się za głowę. Pomyślałam, że mój własny
będzie o wiele zdrowszy. Chyba, że lubisz chleb przyszłości z Nowej Piekarni,
bo to naprawdę zdrowy chlebek. Możesz też z niego zrobić sobie na kolację tosty
z tuńczykiem. A na deser polecam też do zjedzenia pyszną Stefankę miodową.
Wybór należy do Ciebie!
Pełnoziarnisty chleb tostowy
z ziołami.
Składniki (na formę keksową 25 cm)
- Ok. 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
- Ćwierć kostki drożdży(ok. 25 g),
- Ok. 1/4 l mleka (lub wody),
- 2 łyżki oliwy –( uwaga z tłuszczem, bo chleb im więcej zawiera tłuszczu, tym bardziej się kruszy),
- Łyżeczka soli,
- Pół łyżeczki cukru,
- Duża łyżka ziół suszonych (wg uznania - ja użyłam bazylii, oregano, lubczyku i odrobiny majeranku).
Sposób przygotowania:
Zrób zaczyn - w kubku z ok. 50 - 100 ml mleka (lekko ciepłe) rozmieszałam drożdże i cukier.
Odstaw na 10 - 15 min. aż drożdże zaczną działać.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pracujące drożdże, oliwę i resztę mleka i wyrób (min. 10 minut) elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
Miskę posyp odrobiną mąki, ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 - 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrób jeszcze raz - nie mniej niż 3 - 4 minuty.
W trakcie wyrabiania możesz dodać zioła.
Wyłóż wyrobione ciasto do formy keksowej nasmarowanej uprzednio tłuszczem, tak, aby nie przekraczało połowy objętości.
Odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka).
Nagrzewając piekarnik wstaw naczynie z wodą - chleb będzie miał rumianą skórkę.
Piecz ok. 30 - 35 minut.
Gotowy chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia na kratce.
Tosty z tuńczykiem.
Przygotowanie: 10 minut. Na 4 porcje.
- Puszka tuńczyka w oliwie,
- 3 kromki pszennego lub żytniego chleba tostowego,
- Kilka czarnych oliwek bez pestek,
- Pół granatu,
- Czerwona cebula,
- Kilka liści sałaty.
Sposób przygotowania:
Tuńczyka osącz z zalewy. Oliwą z ryby skrop chleb. Podsmaż go na grillowej patelni. Z granatu wyjmij pestki. Sałatę opłucz i dobrze osącz. Cebulę obierz i potnij w cienkie krążki. Na kromkę chleba połóż sałatę, część tuńczyka i oliwek. Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba, tak samo obłóż jak poprzednio składnikami i przykryj trzecią kromką. Całość przekłuj wykałaczką i podaj do zjedzenia swoim bliskim.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz