Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami i pyszne tosty z tunczykiem.

 

 


     Dzisiaj chciałam Wam zaproponować na kolację bardzo zdrowe tosty z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ziół. Jak wcześniej już Wam pisałam posadziłam takie zioła w donicach na parapecie i na balkonie. Kiedy potrzebowałam brałam te cenne zioła do sałatek, chleba i mięsa. Gdy  nadszedł czas wysuszyłam je w przewiewnym miejscu i włożyłam do papierowych torebek, a potem umieściłam w pudełkach. Teraz jak zaplanowałam upieczenie pysznego chleba, wyjęłam potrzebne zioła, aby je dodać do pieczywa. Wolałam sama upiec taki chleb, pomimo, że tyle rodzajów można kupić w naszych sklepach. Gdyż bardzo  chciałam mieć zdrowe  tosty. Bo,  gdy zobaczyłam skład chleba tostowego znanej marki, to złapałam się za głowę. Pomyślałam, że mój własny będzie o wiele zdrowszy. Chyba, że lubisz chleb przyszłości z Nowej Piekarni, bo to naprawdę zdrowy chlebek. Możesz też z niego zrobić sobie na kolację tosty z tuńczykiem. A na deser polecam też do zjedzenia pyszną Stefankę miodową. Wybór należy do Ciebie!
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami.

Składniki (na formę keksową 25 cm)

  • Ok. 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • Ćwierć kostki drożdży(ok. 25 g),
  • Ok. 1/4 l mleka (lub wody),
  • 2 łyżki oliwy –( uwaga z tłuszczem, bo chleb im więcej zawiera tłuszczu, tym bardziej się kruszy),
  • Łyżeczka soli,
  • Pół łyżeczki cukru,
  • Duża łyżka ziół suszonych (wg uznania - ja użyłam bazylii, oregano, lubczyku i odrobiny majeranku).

Sposób przygotowania:

Zrób zaczyn - w kubku z ok. 50 - 100 ml mleka (lekko ciepłe) rozmieszałam drożdże i cukier. 

Odstaw na 10 - 15 min. aż drożdże zaczną działać.

Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pracujące drożdże, oliwę i resztę mleka i wyrób (min. 10 minut) elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.

Miskę posyp odrobiną mąki, ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 - 60 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrób jeszcze raz - nie mniej niż 3 - 4 minuty.

W trakcie wyrabiania możesz dodać zioła.

Wyłóż wyrobione ciasto do formy keksowej nasmarowanej uprzednio tłuszczem, tak, aby nie przekraczało połowy objętości.

Odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka). 

Nagrzewając piekarnik wstaw naczynie z wodą - chleb będzie miał rumianą skórkę.

Piecz ok. 30 - 35 minut.

Gotowy chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia na kratce.

 Tosty z tuńczykiem.

Przygotowanie: 10 minut. Na 4 porcje.

  • Puszka tuńczyka w oliwie,
  • 3 kromki pszennego lub żytniego chleba tostowego,
  • Kilka czarnych oliwek bez pestek,
  • Pół granatu,
  • Czerwona cebula,
  • Kilka liści sałaty.

Sposób przygotowania:

Tuńczyka osącz z zalewy. Oliwą z ryby skrop chleb. Podsmaż go na grillowej patelni. Z granatu wyjmij pestki. Sałatę opłucz i dobrze osącz. Cebulę obierz i potnij w cienkie krążki. Na kromkę chleba połóż sałatę, część tuńczyka i oliwek. Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba, tak samo obłóż jak poprzednio składnikami i przykryj trzecią kromką. Całość przekłuj wykałaczką i podaj do zjedzenia swoim bliskim.

SMACZNEGO : )

 

  

Komentarze