Pączki z malinowym nadzieniem

Po okresie letnich wypieków nagle przypomniały mi się pączki. No i się zaczęło. Cenię sobie smak pączków z nadzieniem różanym, ale na nie przyjdzie jeszcze odpowiednia pora. Za to z chęcią delektuję się innymi smakami. Jakimi? Po pierwsze pączek z adwokatem, po drugie pączek toffi, po trzecie pączek z budyniem. A po czwarte? Odpowiedź znajduje się poniżej.

Składniki na ciasto - 14 sztuk:
150 ml mleka, 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, 100 g cukru, 1 jajko, 100 g masła, 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
Na nadzienie: około 150 g konfitury malinowej, 2 łyżki wody
Do smażenia: około 1,5 l oleju do głębokiego smażenia
Dekoracja: 200 g cukru pudru, 1 – 2 łyżeczki syropu malinowego, 3 łyżki soku z cytryny, cukrowe perełki

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Dodać jajko, następnie wlać mleko z drożdżami. Całość wymieszać drewnianą łyżką, po czym dłońmi zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodawać po kawałeczku miękkiego masła. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, przykryć je lnianą ściereczką i odstawić na około 30 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić je na 14 kawałków. Rękoma oprószonymi mąką formować z nich kuleczki. Pozostawić na stolnicy jeszcze przez 30 minut, by ciasto dalej wyrosło.
Konfiturę podgrzać z wodą i przetrzeć przez sito. Przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania ciastek. Wyrośnięte pączki napełniać porcją konfitury.
W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Porcjami wkładać pączki. Smażyć 10 – 12 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z syropem malinowym oraz z sokiem cytrynowym. Pączki udekorować paseczkami różowego lukru i posypać perełkami.

Malinowa konfitura i malinowy lukier. To wszystko w połączeniu z charakterystycznym smakiem ciasta drożdżowego sprawi, że popołudniowy deser będzie smakował wyjątkowo dobrze.

Komentarze