Krokiety z porami i kukurydzą

Dziś prezentuję kolejną propozycję na bezmięsny obiad lub kolację. Mowa tu o krokietach, które nie wymagają nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Są proste i dość szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne. Krokiety z poniższego przepisu charakteryzują się lekkim farszem z porów i kukurydzy, czyli łatwo dostępnych i niedrogich składników. Warto pokusić się o przygotowanie takiej potrawy.

Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej, 2 – 3 jajka, 2 szklanki mleka lub wody, sól
Składniki na farsz:
1 puszka kukurydzy, 2 niewielkie pory, sól, pieprz
Dodatkowo: 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia

Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Do naczynia wlać mleko lub wodę. Dodać jajka, mąkę i szczyptę soli. Składniki zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki.
Przygotować farsz. Pory obrać z zewnętrznych warstw, umyć i pokroić w talarki na grubość 2 mm. Na patelni rozgrzać olej. Dusić na niej talarki około 10 minut pod przykryciem, aż staną się miękkie, podlewając odrobiną wody. Do porów wsypać osączoną kukurydzę, wymieszać i dusić jeszcze około 2 – 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
Przygotować krokiety. Na naleśniki nakładać farsz. Brzegi naleśników lekko zawinąć do środka i zrolować. Krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Krokiety smażyć z obu stron na złoty kolor.

Krokiety z powyższego przepisu można dodatkowo urozmaicić dodatkami. Wystarczy dodać trochę startego żółtego sera, a nadzienie będzie bardziej zwarte, zaś potrawa sycąca i pożywniejsza. Smak porów można wzbogacić, dodając rozdrobnionego tuńczyka w oleju.

Komentarze