Kopytka w trzech smakach

Dania z mąki i ziemniaków stanowią ważny element polskiej kuchni. Do najbardziej tradycyjnych potraw z tych składników należą kopytka, kluski śląskie, pyzy oraz pierogi ruskie. Potrawy te mają wiele regionalnych odmian, które wciąż ulegają dodatkowym modyfikacjom. Można to zaobserwować na przekładzie kopytek. Możemy je przygotować w wersji podstawowej, czyli z mąki i ziemniaków, względnie z dodatkiem sera. Są też kopytka tylko z mąki i sera, zwane leniwymi, można też przygotować kopytka z kaszy manny. Dodatkową kwestią jest też sposób ich podania, solo lub z dodatkiem sosów. Wracając do składu, to również najbardziej podstawową wersję kopytek można w różny sposób wzbogacać. Do ciasta możemy dodać zioła takie jak tymianek, rozmaryn, przyprawę curry lub szereg różnych warzyw. Kopytka z takimi dodatkami zyskują nowy smak oraz ciekawy wygląd. Jedną z propozycji na wielosmakowe kopytka prezentuję poniżej.

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 ugotowane marchewki, 1 szklanka ugotowanego obranego bobu, 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, 2 łyżeczki curry

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki, bób i marchewkę przecisnąć osobno przez praskę.
Do masy ziemniaczanej wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać curry, do drugiej marchewkę, a do trzeciej bób. Każdą część osobno zagnieść. Z każdej części ciasta formować wałki o średnicy 2 – 3 cm. Delikatnie je spłaszczyć i ukośnie pokroić na kawałki o długości 3 cm. Pracę wykonać na oprószonej mąką stolnicy.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i wrzucać do niej partiami kopytka. Gotować 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową.

Brak pomysłu na obiad? Kopytka będą tu idealnym rozwiązaniem. Na tutejszym blogu można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na tę potrawę. Warto któryś z nich wybrać i przygotować smaczny posiłek.

Komentarze