Chleb z dynią.

 

     Jeszcze zapraszam Was wszystkich  na ucztę do mojego domu. Tu najchętniej bym Was  poczęstowała moim nowym i ostatnio najsmaczniejszym  wypiekiem  z dynią.  Piekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej  mi posmakował. Ten dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Bo  chleb ma też piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki, pomimo, że prawie bez cukru, a ziarna słonecznika i sezamu przełamują w nim  słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Jeśli ktoś lubi pastę na chleb z cieciorki, to dla urozmaicenia ten chleb może sobie jeszcze posmarować taką zdrową i bardzo smaczną pastą, którą sobie sam zrobi,  by potem mógł ją zjeść ze smakiem na kolację.
Potem jeszcze Wam spróbuję zaproponować inne ciekawe w smaku chlebki, ale ten będzie wiódł prym wśród całej reszty. Zresztą sami zobaczycie. Kogo zainteresowałam, ten powinien jak najszybciej skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej i upiec samodzielnie ten smaczny chlebek. Chyba, że woli chleb przyszłości z Nowej Piekarni. A na deser pragnę Wam zaserwować bardzo dobry w smaku pączek toffi.
Chleb z dynią.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • szklanka puree z dyni,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 80 ml mleka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • garść słonecznika,
  • garść żurawiny,
  • garść sezamu,
  • mak.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 

Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. 

Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 

Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. 

Piec około 25minut w temp. 190st. 

 Pasta z cieciorki.

  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki sezamu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziołowy,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę (namoczoną na noc) gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu (delikatnie). Miksujemy cieciorkę, ostudzony sezam i dwie łyżki masła. Dodajemy wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem – wówczas będzie miała zielony kolor.

SMACZNEGO : )

 

Komentarze