Bułki z ziarnami Chia na miodzie i pyszne kanapki z burgerem i zdrowymi dodatkami.

 

     No i już mamy wrzesień. Nasze pociechy poszły do szkoły, aby się uczyć, a my do swojej codziennej pracy. Zawsze wieczorem głowimy się jaką by tu zrobić na jutro kanapkę  dla dziecka do szkoły, lub dla siebie, czy swojego współmałżonka. Najczęściej jednak kupujemy chleb przyszłości  w Nowej Piekarni i smarujemy go masłem, apotem nakładamy sałatę zieloną, szynkę i ser żółty. Ja dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne mięciutkie bułeczki na miodzie z bardzo zdrowym ziarnem Chia, a do tego super pyszny i bardzo zdrowy burger z indyka ze smacznymi dodatkami. Bułeczka pełna zdrowych ziaren Chia sprawi, że na resztę dnia będziemy pełni sił i energii bo trzeba wiedzieć, że…

Nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia, od kilku lat znajdują się na topie listy produktów superfoods i słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem NNKT (o wyjątkowo korzystnym stosunku kwasów omega-3 do omega-6), które mają istotny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawierają również witaminy: A, C, E i z grupy B. Nie brak w nich minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, cynku, miedzi i selenu. Mam nadzieję, że skusisz się na nie i upieczesz je sama dla siebie i swojej rodziny? Bo to taka pyszna bułka słoneczko, bardzo smaczna i pełna wartości odżywczych. Chętnych zapraszam do dzieła!
Bułki z ziarnami Chia  na miodzie.
SKŁADNIKI:

  • 7g (1 op.) drożdży instant (lub 15g świeżych),
  • 275 ml letniej wody,
  • 225g mąki pszennej razowej,
  • 225g mąki pszennej (białej),
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej,
  • 50g dowolnej mieszanki ziaren – dałam ziarna Chia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki mleka do posmarowania.

Sposób przygotowania:
Jeśli używasz drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej wody wkruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut.

Trzeba wiedzieć, że świeże drożdże to produkt, który dość szybko się psuje. Jeśli na ich powierzchni pojawiła się pleśń, mają nieprzyjemny gorzki zapach lub zwyczajnie są twarde i spękane, nie nadają się już do użycia. W lodówce drożdże można przechowywać do 10 dni. Natomiast większy zapas warto zamrozić, wcześniej dzieląc go na porcje po 25 g (tyle zwykle potrzeba do ciasta lub chleba). W zamrażalniku drożdże mogą leżeć nawet do roku. Przed użyciem należy je przełożyć do lodówki, aby rozmarzły.

Potem mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać oliwę, miód i wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie.
Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. około 20min. A na końcu wystudzić pyszne bułeczki  na kratce.

Burger z indyka z serem pleśniowym.

Przygotowanie: 25 minut. Na 2 porcje.

SKŁADNIKI:

Burger:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka,
  • Jajko,
  • Łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • łyżeczka musztardy,
  • Łyżka posiekanej cebuli,
  • Zmiażdżony ząbek czosnku,
  • Słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia.

Ponadto:

  • 2 bułki,
  • Majonez,
  • Musztarda,
  • Ketchup,
  • Liście sałaty,
  • Kilka plastrów pomidora,
  • Pół czerwonej cebuli,
  • 100 g pleśniowego sera.

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z jajkiem, siemieniem, musztardą, cebulą, czosnkiem i papryką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej ukształtuj dwa płaskie kotlety. Usmaż je z obu stron na oleju. Bułki rozkrój. Spód posmaruj częścią majonezu doprawionego keczupem i musztardą. Połóż sałatę, na niej burger, a potem pokruszony ser i plastry pomidora i cebuli. Posmaruj niewielką ilością majonezu z dodatkami. Przykryj wierzchem bułki. Tak samo przygotuj drugą kanapkę.

SMACZNEGO : )

 

Komentarze