Bułki cebulowe z kurkumą i ziarnami dyni.

 

     Dzisiaj  chciałam państwu zaproponować bardzo zdrowe i pyszne bułki cebulowe z kurkumą i ziarnami dyni. Są bardzo smaczne, miękkie  i z chrupiącą skórką. Te bułki są jak  słoneczko,  żółte w środku, do tego pełne witamin i minerałów. Biorą swą moc, siłę  i wartość  z ziaren dyni, orkiszu  i bardzo zdrowej kurkumy. Z tą bułką słoneczko  postanowiłam też zrobić wspaniałe i smakowite kanapki do szkoły dla Twojego dziecka, lub do pracy dla Ciebie. Jeśli szukasz pomysłów na smaczne i niedrogie śniadanie dla siebie, to skorzystaj z przepisu, który prezentuję poniżej. To może być jedna z propozycji, którą postaram się Wam zaproponować w tym miesiącu. Skorzystaj z okazji!

Bułki cebulowe z kurkumą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki wielozbożowej,
  • 300 ml letniego mleka (np. sojowego),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • paczka suszonego zakwasu pszennego,
  • 1.5 łyżeczki soli.
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • 50 g pestek z dyni,
  • 1 duża cebula.

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na oleju, w niewielkiej ilości wody, dodać kurkumę i cukier. Wymieszać widelcem mąki, zakwas i dodać po trochu mleko i sól, pestki z dyni (można je zmielić). Potem z ciepłych składników,  wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego). Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać cebulę wraz z oliwą i ziarna, ponownie wyrobić i zapleść bułeczki, pokropić je oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

Kanapka z jajecznicą i pieczarkami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól do smaku,
  • świeży szpinak,
  • sos tatarski,
  • pieprz do smaku,
  • 2 kawałki chleba przyszłości z Nowej Piekarni lub innego, (U nas dwie bułeczki z kurkumą),
  • 2 pieczarki.

Sposób przygotowania:

Pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Z jajek robimy jajecznicę, tylko nieco mniej mieszamy żeby była bardziej zwarta. Na kromkach chleba układamy szpinak jako separator, żeby nie nasiąkały.
Następnie wykładamy zimną jajecznicę, pieczarki, sos tatarski, pieprz do smaku. Składamy, przekrawamy i pałaszujemy.  To jest pyszna przekąska lub posiłek zastępczy.

Druga propozycja śniadania do szkoły, lub pracy.

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek stołowych jogurtu naturalnego (typ grecki),
  • 4 łyżki granoli (jeśli nie macie  gotowej mieszanki, możecie zastąpić uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi, błyskawicznymi, dodać suszoną żurawinę),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 małe kiwi lub owoc który lubicie,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

Na wstępie obieramy ze skórki kiwi, kroimy je w plastry.

 Następnie, te plastry kroimy  na 4 części. 

Do  miski dodajemy kolejno składniki, jogurt naturalny, granole, owoce (kiwi) , miód. Ponownie jogurt, granola, owoce. 

Całość obsypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane śniadanie możemy zjeść w domu, brać do pudełka i zjeść w pracy czy w szkole. A na deser możemy zjeść, już nie tak zdrowy  pączek z budyniem.

Smacznego!

 

 

 

  

Komentarze