Bardzo zdrowe kanapki z bagietek pomidorowych, jako propozycja do szkoły, lub pracy.

 

     Dzisiaj też chciałam Wam zaproponować dobrą kanapkę do szkoły, lub pracy. Mam nadzieję, że się na nią skusicie? Nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam sama bagietki. Niedawno znalazłam   bardzo fajny przepis z dodatkiem suszonych pomidorów i chciałabym go właśnie dzisiaj wypróbować. Skórka tych bułeczek jest pomarańczowa i chrupiąca. Tym kolorem w środku przypomina mi bułkę słoneczko, tylko że o innym kształcie.  Kiedy już upieczemy te pyszne bułeczki, to świeżutkie spróbujcie użyć do zrobienia smacznych i zdrowych kanapek z sałatą, serem żółtym, ogórkiem, pomidorem i szynką. Jeśli ktoś nie ma czasu piec bagietek, to może kupić sobie w Nowej Piekarni pyszne paluchy i z nimi zrobić takie pyszności do szkoły dla dziecka, lub dla siebie do pracy. Zachęcam do skorzystania z przepisów, które prezentuję poniżej. 

Bagietki pomidorowe.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej (typ 550),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 10-15 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce mieszamy drożdże, 50 ml wody, cukier i łyżkę przesianej mąki. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i blendujemy z pozostałą wodą na gładką masę.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, oliwę i papkę pomidorową. Wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na prostokąt a następnie zwijamy w długi rulonik. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy nacięcia ostrym nożem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Wstawiamy bagietki (do jeszcze chłodnego piekarnika) i pieczemy przez 30-35 minut.

 Bagietka z szynką.

Przygotowanie: 10 minut. Na 2 porcje.

  • Bagietka,
  • łyżka majonezu,
  • mielona papryka słodka lub ostra,
  • pół świeżego ogórka,
  • pół pomidora,
  • kilka listków sałaty,
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • kilka plastrów szynki lub polędwicy wolno dojrzewającej.

Sposób przygotowania:

Bagietkę rozkrój. Majonez dopraw papryką. Część rozsmaruj na spodzie pieczywa. Ogórek i pomidor opłucz, potnij w cienkie plasterki. Sałatę opłucz, dobrze osącz. Na pieczywie ułóż po kilka listków sałaty, następnie plastry żółtego sera, ogórka oraz pomidora. Na wierzchu ułóż wędlinę. Posmaruj pozostałym majonezem. Przykryj drugą częścią pieczywa.

SMACZNEGO : )

 

Komentarze