Zawijana bułka pyszna

Dziś prezentuję kolejną propozycję na bułkę pyszną. Tym razem jest to wersja na słodko, wzbogacona dodatkiem cynamonu i kardamonu, co nadaje bułce ciekawego aromatu. Bułka pyszna, dzięki zawijanej formie, posiada również ciekawy, zbliżony do ślimakowego, kształt. Warto pokusić się o jej wykonanie.

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej typu od 450 do 750, 25 g świeżych drożdży, 75 g cukru, 250 ml letniego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 50 g masła, 1/2 łyżeczki kardamonu
Składniki na nadzienie:
40 g miękkiego masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: 1 żółtko, 2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę. Utworzyć w niej wgłębienie. Drożdże i łyżkę cukru rozcieńczyć w trzech łyżkach mleka i wlać do wgłębienia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do pozostałego mleka dodać sól i pokrojone na kawałki masło. Dokładnie wymieszać. Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do miski dodać pozostały cukier, kardamon i mleko z masłem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, by otrzymać jednolite ciasto. Ciasto zagniatać przez 10 minut, by stało się elastyczne i odchodziło od miski. Przykryć i odstawić na 60 minut, aby dwukrotnie wyrosło.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować je do rozmiarów dużego prostokąta o grubości 0,5 cm. Cukier z cynamonem wymieszać. Miękkie masło rozsmarować na cieście, następnie posypać przygotowaną mieszanką.
Ciasto zwinąć podłużnie, coś jak na roladę. Pokroić na kawałki o grubości 3 – 4 cm. Bułki ułożyć w brytfance w odległości 2 cm od siebie. Przykryć i odstawić na 20 – 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik podgrzać do temperatury 260 stopni. Żółtko rozkłócić z łyżeczką wody i posmarować nim bułki. Na koniec posypać je grubym cukrem kryształem. Wstawić bułki w połowie wysokości rozgrzanego piekarnika i piec 8 – 10 minut. Upieczone bułki studzić przykryte ściereczką.

Tak przygotowana bułka pyszna idealne zastąpi przeróżne ciastka i będzie doskonałym wsparciem dla popołudniowej kawy. Sprawdzi się też w roli przekąski na drugie śniadanie w pracy lub szkole.

Komentarze