Tort kawowy


  Sam tort powinien być dla mnie słodki, ale nie za mocno. Smaki powinny być wyważone. Tort kawowy to według mnie coś właśnie w tym stylu. Połączenie biszkoptu oraz kremu kawowego przemawia do mnie jak najbardziej. Dlatego chciałbym was zaprosić do poniższego przepisu. Zapraszam.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

- 100 gram pszennej mąki;

- 100 gram ziemniaczanej mąki;

- 200 gram cukru;

- 3 jaja;

- jeden cukier waniliowy;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- 4 łyżki wody;

Krem kawowy

- jedna szklanka mleka;

- jedna paczka budyniu śmietankowego;

- pół szklanki cukru;

- pół kostki masła;

- jedna szklanka wody (w celu zaparzenia kawy);

- pół szklanki kawy prawdziwej;

- 1/3 tabliczki białej czekolady do posypania;

  Przechodzimy na początku do wykonania ciasta biszkoptowego. Na początku musimy utrzeć na pianę żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę. Następnie dodajemy stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy białka, żeby powstała sztywna pianę i dodajemy do ciasta. Teraz delikatnie to mieszamy. Wkładamy ciasto do małej tortownicy, mniej więcej o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie już ostudzone to musimy je przekroić na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem kawowym. Warstwa, która jest środkową możemy nasączyć olejkiem rumowym, a te dwie, które pozostają to można zaparzoną mocną kawą. Na koniec również smarujemy kremem powierzchnię i boki. Tort posypujemy tartą białą czekoladą albo ozdabiamy według uznania.

Pora przejść do zrobienia kremu kawowego. Pierwszym etapem jest sporządzenie naparu z wody i kawy. Mleko, cukier, proszek budyniowy należy wymieszać i dodać zaparzoną kawę. Możemy przelać kawę przez siteczko, tak żeby nie było fusów i ponownie mieszamy. Kolejnym krokiem jest ugotowanie budyniu, pamiętając żeby ciągle mieszać aż nam to ostygnie. Na koniec ucieramy masło i dodajemy do ostudzonego budyniu.
  Smacznego!

Komentarze