Dzisiaj zapraszam państwa do zainteresowania się bardzo prostym, ekspresowym w wykonaniu i bardzo smacznym sernikiem na chrupiącym spodzie, z dodatkiem wiórków kokosowych i malin. Taki smakowity deser możesz wykorzystać na poczęstunek lub dać w prezencie komuś kogo kochasz. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Kokosowy sernik z malinami.
Składniki:
Spód:
- 100 g pokruszonych herbatników,
- garść bakalii: rodzynki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe,
- 50 g masła.
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 150 g słodkiej śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 120 g malin.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 18 cm. Natłuszczamy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC.
Herbatniki i bakalie umieszczamy w malakserze i chwilkę mielimy. Powinny zostać większe kawałki bakalii. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych składników. Powstałą masą wylepiamy spód blaszki i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz śmietankę i blendujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz mąkę i ponownie blendujemy przez chwilkę. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i układamy równomiernie maliny w taki sposób, aby były zanurzone w serze. Zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy sernik przez około 45 minut. Sernik studzimy w otwartym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z agrestem.
Jeszcze zapraszam na lekkie jak puch ciasto z dużą
ilością bitej śmietany i dodatkiem agrestu! Jeśli zadbałeś o to, żeby mieć w
swojej spiżarni na zimę słoik agrestu, to teraz nadeszła pora, żeby go wykorzystać jeszcze
przed zimą, do tego smakowitego ciasta. Ciasto z agrestem, które teraz Wam
proponuję ma kwaskowy smak i jest bardzo puchate. Mi takie desery bardzo
odpowiadają i troszeczkę przypominają ciasto drożdżowe, kiedy zanurzając zęby w
tym smakowitym cieście rozkoszuję się jego smakiem. Oddałabym wiele, żeby
często mieć udział w takich doznaniach. Jeśli lubisz puchate i mięciutkie
ciasta z dodatkiem kwaśnych owoców, to spróbuj upiec właśnie takie ciasto dla
swojej rodziny.
Foremka 23 na 23 cm lub większa.
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty.
Na warstwę agrestową:
- 300 ml śmietanki kremówki,
- słoiczek agrestu (około 300 ml),
- galaretka agrestowa,
- łyżka cukru pudru.
Na warstwę śmietanową:
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Upiec biszkopty: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180 st. C około 30 minut. Tak samo upiec drugi biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć.
Agrest ze słoika przełożyć razem z sokiem do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Kremówkę przeznaczoną do masy agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie wymieszać z mascarpone. Podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na ciasto. Do drugiej części wmieszać pokruszony biszkopt i wyłożyć na wierzch. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz