Smaczny sernik z malinami i puchate ciasto z agrestem.

 

     Dzisiaj zapraszam państwa do zainteresowania się bardzo prostym, ekspresowym w wykonaniu i bardzo smacznym sernikiem  na chrupiącym spodzie, z dodatkiem wiórków kokosowych i malin. Taki smakowity deser możesz wykorzystać na poczęstunek lub dać  w prezencie komuś  kogo kochasz. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.

Kokosowy sernik z malinami.

Składniki:

Spód:

  • 100 g pokruszonych herbatników,
  • garść bakalii: rodzynki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe,
  • 50 g masła.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 150 g słodkiej śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 120 g malin.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 18 cm. Natłuszczamy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC.

Herbatniki i bakalie umieszczamy w malakserze i chwilkę mielimy. Powinny zostać większe kawałki bakalii. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych składników. Powstałą masą wylepiamy spód blaszki i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz śmietankę i blendujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz mąkę i ponownie blendujemy przez chwilkę. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i układamy równomiernie maliny w taki sposób, aby były zanurzone w serze. Zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy sernik przez około 45 minut. Sernik studzimy w otwartym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z agrestem.

Jeszcze zapraszam na lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem agrestu! Jeśli zadbałeś o to, żeby mieć w swojej spiżarni na zimę słoik agrestu, to teraz  nadeszła pora, żeby go wykorzystać jeszcze przed zimą, do tego smakowitego ciasta. Ciasto z agrestem, które teraz Wam proponuję ma kwaskowy smak i jest bardzo puchate. Mi takie desery bardzo odpowiadają i troszeczkę przypominają ciasto drożdżowe, kiedy zanurzając zęby w tym smakowitym cieście rozkoszuję się jego smakiem. Oddałabym wiele, żeby często mieć udział w takich doznaniach. Jeśli lubisz puchate i mięciutkie ciasta z dodatkiem kwaśnych owoców, to spróbuj upiec właśnie takie ciasto dla swojej rodziny.
Foremka 23 na 23 cm lub większa.
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty. 

Na warstwę agrestową:

  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • słoiczek agrestu (około 300 ml),
  • galaretka agrestowa,
  • łyżka cukru pudru.

Na warstwę śmietanową:

  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Upiec biszkopty: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180 st. C około 30 minut. Tak samo upiec drugi biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć. 

Agrest ze słoika  przełożyć razem z sokiem do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Kremówkę przeznaczoną do masy agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie wymieszać z mascarpone. Podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na ciasto. Do drugiej części wmieszać pokruszony biszkopt i wyłożyć na wierzch. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

SMACZNEGO :  )

Komentarze