Chciałam jeszcze bardzo serdecznie zaproponować państwu upieczenie przepysznej drożdżówki z gruszkami. Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego często kupuję smaczne owocowe drożdżówki. Dzisiaj natomiast chciałabym znowu upiec je samodzielnie, do czego i państwa serdecznie zachęcam. Jeśli podobnie jak mi smakują ci drożdżowe ciasta i często jadasz drożdżówki jako przekąskę na śniadanie, to na pewno do tego długo nie muszę Cię namawiać. Jeśli zdecydujesz się na taki wypiek w domu to możesz skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej.
Drożdżówka z gruszkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 paczka drożdży instant,
- 2 jajka,
- 150 gramów masła plus 25 gramów,
- 150 ml mleka,
- Pół szklanki cukru plus 5 łyżeczek,
- 2 - 3 gruszki,
- Cynamon,
- Cukier waniliowy 1 – łyżeczka.
Dodatkowo:
- Masło i bułka do formy
- Cukier puder.
Sposób przygotowania:
W garnuszku podgrzewam 150 gramów masła, powinno się roztopić, dodaję zimne mleko i chwilę mieszam. Kiedy mieszanka jest letnia, dodaję drożdże, mieszam (można użyć miksera.) Następnie do masy dodaję jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie zagniatam ciasto. Powinno zacząć formować się w kulę, ale będzie lekko kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką, i odstawiam na godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie obieram gruszki, kroję w półplasterki.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką, wykładam do niej wyrośnięte ciasto. Z wierzchu układam gruszki, posypuję cukrem, cynamonem i resztą masła, które kroję w plasterki. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Wkładam ciasto, i piekę drożdżówkę 40-45 minut.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Torcik z malinami.
Teraz jeszcze pragnę państwu zaproponować na deser owocowy torcik, który jest łatwy i niedrogi. Do niego wykorzystamy pyszne i zdrowe maliny. Co prawda to nie jest już ciasto drożdżowe, lecz przekładany biszkopt, niemniej pragnę jednak zaprosić abyśmy spróbowali właśnie takiego wypieku.
6 porcji, 40 minut.
Składniki:
- 6 jajek,
- 10 dag cukru pudru,
- 15 dag masła,
- 12 dag mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 25 dag cukru,
- płatki migdałowe,
- 40 dag malin,
- 2 galaretki malinowe.
Sposób przygotowania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Gdy zbieleją, zmiksuj z miękkim masłem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj. Przełóż do dwóch tortownic (średnica 25 cm) natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Ciasto równo rozprowadź.
2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Utrwal cukrem. Wyłóż na ciasto w tortownicach. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 35-40 minut w. 170 st. C.
3. Galaretki rozpuść w szklance wrzątku. Wsyp maliny. Wymieszaj i odstaw.
4. Jedno wystudzone ciasto zostaw w tortownicy, drugie wyjmij. Na placek w foremce wyłóż tężejącą galaretkę z malinami. Przykryj drugim ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki. Podawaj chętnym na deser.
Tort dla dzieci z masą Kubusiową.
Jeszcze mam dla wszystkich milusińskich słodką propozycję na deser z okazji imienin, lub urodzin. Upieczemy dzisiaj pyszny tort dla dzieci z bardzo sympatycznym kotkiem. Jak wiadomo dzieci uwielbiają pić pyszne i zdrowe soki Kubusia. Dlatego my dzisiaj w bardzo prosty sposób spróbujemy zrobić takiego kotka z masą z soku Kubusiowego. Mam nadzieję, że będziecie wszyscy z tego prezentu zadowoleni? Teraz zapraszam wszystkie mamusie do zapoznania się z przepisem, z którego potem upieczecie pyszny i pięknie wyglądający tort.
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, dtopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Przestudzić.
Masa:
- Duża butelka soku "Kubuś”,
- 2 budynie śmietankowe (po40g każdy),
- 2 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
3/4 soku zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujący się
sok, mieszać aż zgęstnieje. Ciepłą masę wylać na biszkopt. Wstawić do
lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanka:
- 1/2 l śmietany 36%,
- Śmietan-fix,
- 4 łyżki cukru pudru.
Sposób wykonania:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
puder oraz zagęstnik do śmietany. Wyłożyć na wierzch ciasta. Bardzo równo
rozsmarować.
Dodatkowo:
- 6 paluszków,
- czekoladowe ciasteczka,
- 30g mlecznej czekolady,
- 1 okrągły biszkopcik.
Sposób wykonania:
Czekoladę stopić. Na tacce zrobić ze stopionej czekolady kilka płaskich kółek i
odstawić do lodówki by zastygło. Następnie delikatnie je zeskrobać podważając
nożykiem i ułożyć je w kilku miejscach na cieście tworząc łaty. Z cukierków
zrobić oczy, nos i usta. Z paluszków zrobić wąsy. Biszkopcik przekroić na pół i
przymocować uszy, posmarować śmietanką. Schłodzić.
Smacznego: )
Komentarze
Prześlij komentarz