Smaczna drożdżówka z gruszką, tort malinowy i piękny torcik z kotkiem dla dzieci.

     Chciałam jeszcze bardzo serdecznie zaproponować państwu upieczenie przepysznej drożdżówki z gruszkami.  Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego często kupuję smaczne owocowe drożdżówki. Dzisiaj natomiast chciałabym znowu upiec je samodzielnie, do czego i państwa serdecznie zachęcam. Jeśli podobnie jak mi smakują ci drożdżowe ciasta i często jadasz drożdżówki jako przekąskę na śniadanie, to na pewno do tego długo nie muszę Cię namawiać. Jeśli zdecydujesz się na taki wypiek w domu to możesz skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej.

Drożdżówka z gruszkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 paczka  drożdży instant,
  • 2 jajka,
  • 150 gramów masła plus 25 gramów,
  • 150 ml mleka,
  • Pół szklanki cukru plus 5 łyżeczek,
  • 2 - 3 gruszki,
  • Cynamon,
  • Cukier waniliowy 1 – łyżeczka.

Dodatkowo:

  • Masło i bułka do formy
  • Cukier puder.

Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzewam 150 gramów  masła, powinno się roztopić,  dodaję zimne mleko i chwilę mieszam. Kiedy mieszanka jest letnia, dodaję drożdże, mieszam (można użyć miksera.) Następnie do masy dodaję jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie zagniatam ciasto. Powinno zacząć formować się w kulę, ale będzie lekko kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką, i odstawiam na godzinę do podwojenia objętości.

W międzyczasie obieram gruszki, kroję w półplasterki.

Formę smaruję masłem i wysypuję bułką, wykładam do niej wyrośnięte ciasto. Z wierzchu układam gruszki, posypuję cukrem, cynamonem i resztą masła, które kroję w plasterki. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Wkładam ciasto, i piekę drożdżówkę 40-45 minut. 

Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

Torcik z malinami.

Teraz jeszcze pragnę  państwu zaproponować   na deser  owocowy torcik, który jest łatwy i niedrogi. Do niego wykorzystamy pyszne i zdrowe maliny. Co prawda to nie jest już  ciasto drożdżowe, lecz przekładany biszkopt, niemniej pragnę jednak zaprosić abyśmy  spróbowali  właśnie takiego wypieku.

6 porcji, 40 minut.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 12 dag mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 25 dag cukru,
  • płatki migdałowe,
  • 40 dag malin,
  • 2 galaretki malinowe.

Sposób przygotowania:

1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Gdy zbieleją, zmiksuj z miękkim masłem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj. Przełóż do dwóch tortownic (średnica 25 cm) natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Ciasto równo rozprowadź.

2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Utrwal cukrem. Wyłóż na ciasto w tortownicach. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 35-40 minut w. 170 st. C.

3. Galaretki rozpuść w szklance wrzątku. Wsyp maliny. Wymieszaj i odstaw.

4. Jedno wystudzone ciasto zostaw w tortownicy, drugie wyjmij. Na placek w foremce wyłóż tężejącą galaretkę z malinami. Przykryj drugim ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki. Podawaj chętnym na deser.

Tort dla dzieci z masą Kubusiową.

     Jeszcze mam  dla wszystkich milusińskich   słodką propozycję na deser  z okazji imienin, lub urodzin. Upieczemy dzisiaj  pyszny tort dla dzieci z bardzo sympatycznym kotkiem. Jak wiadomo dzieci uwielbiają pić pyszne i zdrowe soki Kubusia. Dlatego my dzisiaj w bardzo prosty sposób spróbujemy  zrobić takiego kotka z masą z soku Kubusiowego. Mam nadzieję, że będziecie wszyscy z tego prezentu zadowoleni? Teraz zapraszam wszystkie mamusie do zapoznania się z przepisem, z którego potem upieczecie pyszny i pięknie wyglądający tort.

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dtopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Przestudzić.

Masa:

  • Duża butelka soku "Kubuś”,
  • 2 budynie śmietankowe (po40g każdy),
  • 2 łyżki cukru.

Sposób wykonania:
3/4 soku zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać aż zgęstnieje. Ciepłą masę wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanka:

  • 1/2 l śmietany 36%,
  • Śmietan-fix,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Sposób wykonania:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zagęstnik do śmietany. Wyłożyć na wierzch ciasta. Bardzo równo rozsmarować.
Dodatkowo:

  • 6 paluszków,
  • czekoladowe ciasteczka,
  • 30g mlecznej czekolady,
  • 1 okrągły biszkopcik.

Sposób wykonania:
Czekoladę stopić. Na tacce zrobić ze stopionej czekolady kilka płaskich kółek i odstawić do lodówki by zastygło. Następnie delikatnie je zeskrobać podważając nożykiem i ułożyć je w kilku miejscach na cieście tworząc łaty. Z cukierków zrobić oczy, nos i usta. Z paluszków zrobić wąsy. Biszkopcik przekroić na pół i przymocować uszy, posmarować śmietanką. Schłodzić.
Smacznego: )

 

  

  

Komentarze