Skorzystaj z młodych i soczystych warzyw i owoców dodając je do swoich wypieków i deserów.

     Zapraszam wszystkich grzybiarzy, którzy już zdążyli znaleźć trochę grzybów penetrując leśne dukty, na rożki francuskie z grzybami. Tym którzy uwielbiają takie smaki proponuję ten przysmak  z dopiero co uzbieranymi grzybami i zapraszam na tę  pyszną przekąskę najlepiej, w miłym gronie.

Rożki francuskie z grzybami.

SKŁADNIKI:

  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • 60 dag mieszanych grzybów leśnych,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • żółtko,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • łyżka ziaren sezamu,
  • łyżka maku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyść, opłucz, osącz, większe pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż mieszając, aż puszczą sok. Przykryj i duś we własnym sosie ok. 20 minut, aż będą wystarczająco miękkie. Odkryj, odparuj większość sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do ostudzenia.

2. Ciasto pokrój na 8 prostokątów. Rozłóż na nich farsz. Złóż po przekątnej tak, aby otrzymać trójkąty. Brzegi mocno zlep. Rożki ułóż na blasze. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp orzechami, sezamem oraz makiem.

3. Wstaw do pieca tradycyjnego  nagrzanego do 220 st. C. Piecz na złoty kolor przez mniej więcej 20 minut. Podawaj na gorąco lub zimno.

Tarta z pomidorami i papryką na francuskim cieście.

Jeśli chciałbyś zjeść tarte  z ciasta francuskiego, to przed Tobą stoi zadanie zrobienia takiego ciasta, ale z warzywami. W miesiącach letnich to nie będzie takie  trudne, bo warzywa teraz  nie są takie drogie, dlatego  i kieszeń Twoja za bardzo nie ucierpi. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować, to skorzystaj z przepisu, który prezentuję poniżej, bo warto.

SKŁADNIKI:

  • Płat ciasta francuskiego,
  • 2 opakowania Po 2 strąki papryki (czerwonej i żółtej),
  • 4 pomidory (czerwone i żółte),
  • 3 łyżki oliwy kremowego serka krowiego lub koziego,
  • Ząbek czosnku,
  • Papryka w płatkach,
  • Sól, pieprz,
  • Listki bazylii.

Sposób wykonania:

Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki. Ułóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 25 minut w 220 stopniach Celsjusza (papryka powinna być mocno przypieczona). Następnie przełóż ją do woreczka foliowego i odstaw na 25 minut. Pomidory potnij w plastry. Połóż na tej samej blasze, na której przypiekała się papryka. Polej łyżką oliwy. Przypiekaj je ok. 15 minut. Soki z pieczenia zachowaj. Ciastem wylep pokrytą papierem do pieczenia formę. Piecz w piecu tradycyjnym  ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przestudź. Posmaruj serkiem. Z papryki usuń skórkę. Ułóż na cieście. Obok ułóż pomidory. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Rozłóż na pomidorach i papryce. Całość oprósz płatkami papryki, solą i pieprzem. Soki z pieczenia wymieszaj z resztą oliwy. Mieszaniną skrop warzywa. Udekoruj listkami bazylii.

 Kokosowe lody z wiśniami i białą czekoladą.

Chciałam jeszcze na ciepłe i upalne dni zaproponować pyszne lody dla chętnych, którzy bardzo lubią takie desery.

SKŁADNIKI:

  • Ok. 400 g wiśni,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka skórki startej z cytryny,
  • szklanka kremówki,
  • 50 g białej czekolady,
  • puszka mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wiśnie opłucz, wydryluj i posyp cukrem pudrem. Odstaw na 15 minut. Następnie zmiksuj i wymieszaj ze skórką z cytryny. Kremówkę mocno podgrzej i rozpuść w niej czekoladę. Przestudź i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Całość delikatnie ubij i wymieszaj (niezbyt dokładnie) z owocami. Masę przełóż do odpornych na niską temperaturę kubeczków. Wstaw na 4 - 6 godzin do zamrażarki. Gdy masa zacznie zastygać, do każdej porcji włóż patyczek do lodów.

SMACZNEGO : )

Komentarze