Pyszne propozycje z letnich owoców w ten piękny wakacyjny czas.

     Zapraszam dzisiaj państwa na pyszny deser, który zapewne zjecie ze smakiem. Będzie to  przepyszne puszyste  ciasto drożdżowe z jagodami prosto z lasu i kruszonką na wierzchu. Po prostu pychota!

Ciasto drożdżowe z jagodami prosto z lasu  i kruszonką.

Składniki:
Ciasto:

  1. 30 g świeżych drożdży;
  2. 3 szklanki mąki krupczatki;
  3. 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%);
  4. 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 2 jaja;
  6. 1/2 kostki margaryny;
  7. 1/2 łyżeczki soli;
  8. 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.

Kruszonka:

  1. 1/2 szklanki mąki;
  2. 1/4 szklanki margaryny;
  3. 1/4 szklanki białego cukru.

Dodatkowo:

  1. 1 jajo do posmarowania ciasta;
  2. 250 g świeżych lub mrożonych jagód;
  3. Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Margarynę rozpuścić, dodać do niej 2 roztrzepane jaja i aromat cytrynowy. Wymieszać.
  3. Do rozczynu dodać mąkę, resztę cukru, sól oraz pozostałą część mąki (3 szklanki pomniejszone o 5 - 6 łyżek dodanych do rozczynu). Następnie dodać margarynę z jajami i aromatem cytrynowym. Całość wyrobić robotem kuchennym z hakami do drożdżowego ciasta. Ciasto można także wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę.
  5. Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.
  6. Ciasto piec w piecu tradycyjnym  nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.

Leśna niespodzianka dla łasuchów.

Jeszcze chciałam państwu zaproponować inny pyszny deser, którego owoce zbierzecie przy okazji spaceru po lesie. Te pyszne owoce wykorzystamy do zrobienia tego smakowitego deseru.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g herbatników,
  • 80 g masła,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dekoracja:

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 szklanki owoców leśnych,
  • 400 ml kremówki.

Sposób przygotowania:

 Masło roztopić i zalać nim pokruszone herbatniki. Przesypać na tortownicę o średnicy 24 cm i wstawić do zamrażarki.

 Jajka umyć, rozbić, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie domieszać do masy. Przelać na tortownicę (o średnicy. 24 cm). Piec w piecu tradycyjnym  30 min w 180°C. Ostudzić.

Owoce opłukać. Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek i zmiksować.

 Biszkopt przekroić na pół, jeden krążek położyć na kruchym spodzie. Wyłożyć 4/5 kremu, wygładzić, przykryć drugim krążkiem. Posmarować resztą kremu i ozdobić owocami. Chłodzić 2 godziny.

Placki z borówkami.

Chcąc wykorzystać sezonowe owoce jakie teraz mamy na straganach, spróbujmy zrobić na deser  dla siebie i dla swojej rodziny pyszne placki z borówkami.

Składniki:

  • 400 g tłustego lub półtłustego twarogu,
  • 4 jaja,
  • 5-6 łyżek mąki,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • mały cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka borówek amerykańskich,
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
  • Olej.

Sposób przygotowania:

 Borówki opłukać i zostawić na sitku do ocieknięcia.

Twaróg rozgnieść widelcem. Jaja sparzyć, rozbić i dodać do sera razem z solą, cukrem, cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać, dosypać połowę borówek.

 Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej placki z każdej strony przez 3-4 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz i układać po 6 sztuk na talerzyku.

 Każdy ze stosów polać miodem lub syropem klonowym, posypać borówkami i od razu podawać.

SMACZNEGO!

Komentarze