Puszek jabłkowy.


  Dzisiaj zapraszam was do zrobienia delikatnego a zarazem bardzo dobrego ciasta jakim jest puszek jabłkowy. Nie jest one suchym ciastem, gdyż jest w większości zrobione z przecieru jabłkowego. Wiadomo, że jednym z naszych narodowych owoców jest właśnie jabłko. Dlatego warto wykorzystywać dobro naszych sadów w kuchni. Tradycyjnie przepis na puszek jabłkowy zamieszczam na dole. Jest on podzielony na etapy gdyż puszek robimy piętrowo.

Składniki:

Ciasto:

- 6 jaj;

- 1 szklanka mąki pszennej;

- 2/3 szklanki cukru;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Pierwsza masa jabłkowa:

- 2/3 szklanki cukru;

- 1 kg jabłek;

- 5 dag margaryny;

- 1 galaretka cytrynowa;

- budyń śmietankowy;

Druga masa jabłkowa:

- 2/3 szklanka cukru;

- kilogram jabłek;

- 5 dag margaryny;

- jedna galaretka wiśniowa;

- jeden budyń śmietankowy;

Masa śmietankowa

- pół szklanki wrzącej wody;

- 2 śmietany Śnieżki;

- 2 łyżeczki żelatyny;

  Przejdźmy do przygotowania naszego puszku jabłkowego.

Na początek zajmiemy się zrobieniem naszego ciasta, które damy na spód. Ubijamy białka z cukrem, dodajemy do nich mąkę i proszek. Delikatnie musimy to wymieszać. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Teraz czas na zrobienie pierwszej masy jabłkowej. Najpierw obieramy jabłka i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do owoców margarynę, cukier, galaretkę, budyń rozrobiony w odrobinie wody i to wszystko musimy wymieszać. Gotujemy to, żeby wszystko się połączyło.

Drugą masę jabłkową robimy tak samo jak pierwszą.

Następnie pora na zrobienie masy śmietanowej. Przygotowujemy naszą śmietanę według przepisu na opakowaniu.

Na początku musimy żelatynę namoczyć w wodzie i dobrze wymieszać. Potem miksujemy śmietanę i wlewamy zimną żelatynę. Następnie ciepłą masę jabłkową1 wlewamy na biszkopt i odstawiamy, żeby zastygło. No i końcowym etapem jest, żeby na pierwszą masę jabłkową wlać drugą masę jabłkową i to odstawiamy do zastygnięcia. Na wierzch dajemy śmietanę. Na koniec to dekorujemy.
  Smacznego.

Komentarze