Proszę dzisiaj przyjąć zaproszenie do mnie, na niecodzienny deser jakim będzie przepyszne ciasto kołacz z jabłkami. To ciasto ma delikatny drożdżowy smak, miękkie jabłkowe nadzienie z chrupiącą kruszonką. Do upieczenia tego kołacza zainspirowała mnie koleżanka, ponieważ sama upiekłszy takie ciasto przyniosła nam na spotkanie. Tak bardzo mi posmakowało, że postanowiłam samodzielnie spróbować tego wypieku. Znalazłam przepis z jabłkami i myślę, że będzie jeszcze lepszy, niż ten od koleżanki. Pragnę i Wam go polecić. A dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Kołacz z jabłkami.
Składniki:
- 375 g mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 125 g masła,
- 275 g cukru,
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- 500 g jabłek,
- garść rodzynek,
- 1 galaretka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 50 g masła, 25 g cukru, 1 jajko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, gotujemy z 150 g cukru i 50 ml wody przez około 15 minut, dodajemy 1 galaretkę pomarańczową (wsypujemy proszek) i garść rodzynek, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
100 g mąki + 100 g cukru + 75 g masła łączymy palcami do uzyskania gładkiej kuli, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Piekarnik podgrzewamy do temp. 200 stopni. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe i wykładamy formę 24 - 28 cm wyściełaną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową na której układamy kruszonkę, lub trzemy ją na tarce. Pieczemy ok. 30 minut, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz