Kołacz z jabłkami.

 

     Proszę dzisiaj przyjąć zaproszenie do mnie,  na niecodzienny deser jakim będzie przepyszne ciasto kołacz z jabłkami. To ciasto ma delikatny drożdżowy smak, miękkie jabłkowe nadzienie z chrupiącą kruszonką. Do upieczenia tego  kołacza  zainspirowała mnie koleżanka, ponieważ sama upiekłszy takie ciasto przyniosła nam na spotkanie. Tak bardzo mi posmakowało, że postanowiłam samodzielnie spróbować tego wypieku. Znalazłam przepis z jabłkami i myślę, że będzie jeszcze lepszy, niż ten  od koleżanki. Pragnę i Wam go polecić. A dla chętnych przepis  prezentuję poniżej.

Kołacz z jabłkami.

 Składniki:

  • 375 g mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 125 g masła,
  • 275 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 500 g jabłek,
  • garść rodzynek,
  • 1 galaretka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 50 g masła, 25 g cukru, 1 jajko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, gotujemy z 150 g cukru i 50 ml wody przez około 15 minut, dodajemy 1 galaretkę pomarańczową (wsypujemy proszek) i garść rodzynek, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

100 g mąki + 100 g cukru + 75 g masła łączymy palcami do uzyskania gładkiej kuli, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Piekarnik podgrzewamy do temp. 200 stopni. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe i wykładamy formę  24 - 28 cm wyściełaną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową na której układamy kruszonkę, lub trzemy ją na tarce. Pieczemy ok. 30 minut, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO : )

 

 

Komentarze