Kołacz z gruszkami i śliwkami

Dziś prezentuję kolejną propozycję na popołudniowy deser. Tym razem jest to wypiek, który w dawnych czasach, pod różnymi postaciami, pełnił bardzo szczególną rolę. Kołacz, bo o nim mowa, to obrzędowe pieczywo, bez którego trudno było sobie wyobrazić dawne weselne zwyczaje. Na przestrzeni lat kołacz doczekał się rożnych odmian, a dziś podawany jest też w formie ciasta - deseru. Kołacze najczęściej wypieka się z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku, sera lub jabłek. Dawne kołacze powstawały też w wersji słonej. Natomiast poniższa propozycja to połączenie ciasta ucieranego z gruszkami i śliwkami.

Składniki na ciasto:
150 g margaryny, 150 g cukru, 3 jajka, 200 g mąki, 15 g proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
4 gruszki, 15 dużych śliwek, 50 g cukru, 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a następnie pokroić w plastry. Do garnka wsypać 50 g cukru. Podgrzewając go, karmelizować. Następnie dodać miód i pokrojone gruszki. Energicznie mieszać przez około 5 minut.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Przestudzone gruszki z karmelem przelać do formy. Śliwki przepołowić i usunąć z nich pestki. Połówki śliwek ułożyć na gruszkach.
Przygotować ciasto. Miękką margarynę zmiksować z cukrem. Do masy dodać żółtka, a z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy i zmiksować na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać ją do masy i ucierać jeszcze 5 – 10 minut. Gotowe ciasto wyłożyć na warstwę owoców. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Upieczony kołacz ostudzić, wyjąć z formy i obrócić. Zdjąć folię lub pergamin.

Kołacz to wyjątkowy wypiek o niebagatelnej historii. Jego poszczególne odmiany były wypiekane w wielu regionach naszego kraju, jak również poza jego granicami. Nawet, jeśli te dzisiejsze kołacze różnią się nieco od tych dawnych, a obrzędów z nimi związanych jest mniej, to mimo wszystko warto kultywować tradycję ich wypiekania.

Komentarze