Wypieki z ciasta francuskiego cieszą się dużym powodzeniem.
Przyjmują one większe lub mniejsze formy. Z tych mniejszych bardzo popularny jest
rożek francuski, którego możemy przygotować z wielorakim nadzieniem. Oprócz
rożka francuskiego często spotykane są rogaliki, koperty oraz okrągłe
ciasteczka nadziewane serem, bitą śmietaną lub konfiturami. Poniżej prezentuję przepis
na francuskie ciasteczka z konfiturą cukiniową.
Składniki na ciasto I:
1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 jajko, 350 g mąki pszennej
Składniki na ciasto II:
250 g schłodzonego masła, 100 g mąki pszennej
Składniki na konfiturę:
1 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii, 350 – 400 g cukru, 1 łyżeczka
kwasku cytrynowego, 1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Przygotować konfiturę. Cukinię wymieszać z cukrami i kwaskiem cytrynowym.
Pozostawić na noc. Następnie smażyć na wolnym ogniu do miękkości i odparowania
wody. Wystudzić.
Przygotować ciasto I. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i
rozwałkować w kształcie kwadratu.
Przygotować ciasto II. Masło posiekać z mąką, szybko zagnieść ciasto i
rozwałkować w kształcie kwadratu.
Rozwałkowane ciasto pierwsze nałożyć na rozwałkowane ciasto drugie.
Zwinąć boki w kopertę i schłodzić w lodówce. Następnie przez 15 minut
wałkować w jednym kierunku, nadając ciastu kształt prostokąta. Ponownie zwinąć
w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Z gotowego ciasta wykrawać foremką krążki.
Przygotować całość. W środku każdego krążka zrobić wgłębienie i napełnić
konfiturą. Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze
około 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem.
Tak przygotowane ciasteczka będą idealną przekąska na
popołudniowy deser. Zamiast konfitury z cukinii można dodać dżem lub marmoladę
z innych owoców. Smak ciasta francuskiego idealnie harmonizuje się z owocowymi
przetworami.
Komentarze
Prześlij komentarz