Francuskie ciasteczka

Wypieki z ciasta francuskiego cieszą się dużym powodzeniem. Przyjmują one większe lub mniejsze formy. Z tych mniejszych bardzo popularny jest rożek francuski, którego możemy przygotować z wielorakim nadzieniem. Oprócz rożka francuskiego często spotykane są rogaliki, koperty oraz okrągłe ciasteczka nadziewane serem, bitą śmietaną lub konfiturami. Poniżej prezentuję przepis na francuskie ciasteczka z konfiturą cukiniową.

Składniki na ciasto I:
1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 jajko, 350 g mąki pszennej
Składniki na ciasto II:
250 g schłodzonego masła, 100 g mąki pszennej
Składniki na konfiturę:
1 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii, 350 – 400 g cukru, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 1 cukier wanilinowy

Wykonanie:
Przygotować konfiturę. Cukinię wymieszać z cukrami i kwaskiem cytrynowym. Pozostawić na noc. Następnie smażyć na wolnym ogniu do miękkości i odparowania wody. Wystudzić.
Przygotować ciasto I. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i rozwałkować w kształcie kwadratu.
Przygotować ciasto II. Masło posiekać z mąką, szybko zagnieść ciasto i rozwałkować w kształcie kwadratu.
Rozwałkowane ciasto pierwsze nałożyć na rozwałkowane ciasto drugie. Zwinąć boki w kopertę i schłodzić w lodówce. Następnie przez 15 minut wałkować w jednym kierunku, nadając ciastu kształt prostokąta. Ponownie zwinąć w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Z gotowego ciasta wykrawać foremką krążki.
Przygotować całość. W środku każdego krążka zrobić wgłębienie i napełnić konfiturą. Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tak przygotowane ciasteczka będą idealną przekąska na popołudniowy deser. Zamiast konfitury z cukinii można dodać dżem lub marmoladę z innych owoców. Smak ciasta francuskiego idealnie harmonizuje się z owocowymi przetworami.

Komentarze