Zapraszam państwa do mnie na miły poczęstunek. Tym razem pragnę Wam zaproponować pyszne i łatwe ciasto z ananasem i brzoskwinią. Jest to bardzo dobra propozycja do niedzielnego obiadu na pyszny deser. Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Dla chętnych, którzy pragną jednak sami upiec takie ciasto łatwy przepis prezentuję poniżej.
Smaczne ciasto z ananasem i brzoskwinią.
SKŁADNIKI:
- 100 g. masła,
- ½ szklanki cukru trzcinowego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 serek brzoskwiniowy,
- 2 połówki brzoskwiń, np.: Develey,
- 2 – 3 plastry ananasa np.: Develey,
Polewa na ciasto:
- ½ opakowania serka Mascarpone,
- ½ puszki kajmakowej,
- Lub cukier puder.
Sposób
wykonania:
Masło rozpuścić, dodać cukier, wymieszać.
Mąkę przesiać, dodać proszek, masło z cukrem i miksować.
Dodawać po jednym jajku (cały czas miksując), a na koniec serek brzoskwiniowy.
Wyłożyć na okrągłą formę, ułożyć pokrojone brzoskwinie i ananasy.
Piec w temperaturze 170 stopni, ok 40 minut. Ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową i wyłożyć jako polewę na ciasto.
Można też zamiast polewy użyć tylko cukru pudru.
Ciasto ucierane z czerwoną
porzeczką.
Jeszcze pragnę Wam zaproponować trochę inny deser do niedzielnego obiadu. Mam nadzieję, że lubicie czerwone porzeczki, bo właśnie to ciasto ma w swoim wnętrzu te bardzo zdrowe owoce o kwaskowym smaku. Jeśli lubicie. To zapraszam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
SKŁADNIKI:
- 450 g. mąki,
- 250 g. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 200 g. masła, w temperaturze pokojowej,
- 75 ml. Kefiru naturalnego,
- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek),
- 2 łyżeczki proszku pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
Dodatkowo:
- Ok. 400 – 500 g. czerwonych porzeczek.
Sposób
przygotowania:
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, kefir. Następnie
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się
składników (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno
białka. Część dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie
dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto
dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon i mieszamy na
jednolitą masę. Foremkę (ok.21x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
naprzemiennie jasnym i ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie
porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy
do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz