Dwa pyszne ciasta na niedzielny deser.

     Zapraszam państwa do mnie na miły poczęstunek. Tym razem pragnę Wam zaproponować pyszne i łatwe ciasto z ananasem i brzoskwinią. Jest to bardzo dobra propozycja do niedzielnego obiadu na pyszny deser. Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Dla chętnych, którzy pragną jednak sami upiec takie ciasto  łatwy przepis prezentuję poniżej.

Smaczne  ciasto z ananasem i  brzoskwinią.

SKŁADNIKI:

  • 100 g. masła,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 serek brzoskwiniowy,
  • 2 połówki brzoskwiń, np.: Develey,
  • 2 – 3 plastry ananasa np.: Develey,

Polewa na ciasto:

  • ½ opakowania serka Mascarpone,
  • ½ puszki kajmakowej,
  • Lub cukier puder.

Sposób wykonania:
Masło rozpuścić, dodać cukier, wymieszać.
Mąkę przesiać, dodać proszek, masło z cukrem i miksować.
Dodawać po jednym jajku (cały czas miksując), a na koniec serek brzoskwiniowy.
Wyłożyć na okrągłą formę, ułożyć pokrojone brzoskwinie i ananasy.
Piec w temperaturze 170 stopni, ok 40 minut. Ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową i wyłożyć jako polewę na ciasto. Można też  zamiast polewy użyć tylko  cukru pudru.
Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką.

Jeszcze pragnę Wam zaproponować trochę inny deser do niedzielnego obiadu. Mam nadzieję, że lubicie czerwone porzeczki, bo właśnie to ciasto ma w swoim wnętrzu te bardzo zdrowe owoce o kwaskowym smaku. Jeśli lubicie. To zapraszam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.

SKŁADNIKI:

  • 450 g. mąki,
  • 250 g. cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200 g. masła, w temperaturze pokojowej,
  • 75 ml. Kefiru naturalnego,
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek),
  • 2 łyżeczki proszku pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

Dodatkowo:

  • Ok. 400 – 500 g. czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, kefir. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Część dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon i mieszamy na jednolitą masę. Foremkę (ok.21x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy naprzemiennie jasnym i ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego...

 

Komentarze