Drożdżowe ciasto z morelami

Ciasta drożdżowe, ciąg dalszy. Najpopularniejszymi dodatkami do ciast drożdżowych są: ser, mak oraz owoce i ich pochodne, czyli dżemy oraz marmolady.  Z tych wszystkich dodatków do mojego gustu najbardziej trafiają owoce. Owoce idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem ciast drożdżowych, nadają im tej „fajnej” wilgotności i wzmacniają aromat. Poniższe ciasto drożdżowe wzbogacone jest morelami, a całości dopełnia kokosowa kruszonka.

Składniki na 12 porcji:
0,5 szklanki mleka, 42 g świeżych drożdży, 3 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, szczypta soli, 1 cukier wanilinowy, 25 g wiórków kokosowych, 200 g masła, 1 jajko, 2 puszki moreli w zalewie, 75 g dżemu morelowego

Wykonanie:
Mleko podgrzać. Do drożdży dodać 5 łyżek mleka, wymieszać. Dwie szklanki mąki przesiać do miski, dodać 3 łyżki cukru i szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać drożdże, wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier oraz cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, wymieszać. 125 g masła wcześniej rozpuszczonego i wystudzonego wlać do suchych składników. Wyrabiać dłońmi do momentu powstania kruszonki.
W pozostałym mleku rozpuścić 40 g masła, dodać jajko i wlać do ciasta drożdżowego. Wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
Morele osączyć z zalewy. Rozpuścić pozostałe masło i odstawić do wystudzenia. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość 3 – 4 milimetrów i przełożyć je na blachę. Ciasto posmarować najpierw roztopionym masłem potem dżemem morelowym. Na cieście ułożyć połówki moreli i posypać kruszonką. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciasto drożdżowe z powyższego przepisu można podawać na ciepło lub na zimno razem z lodami waniliowymi. W pełni sezonu możemy również wykorzystać świeże morele. Są to owoce o wielu wartościach zdrowotnych z mnóstwem witamin i minerałów. Warto o nic pamiętać przy pieczeniu ciast owocowych.

Komentarze