Do kolekcji pysznych domowych paluchów
chciałabym Wam zaproponować tym razem
właśnie takie podłużne bułeczki. Te bułki
pyszne upieczemy tym razem z mąki płaskurki,
samopszy i orkiszu. Ta wersja nie jest tak błyskawiczna jak poprzednie, które
kiedyś tam w przeszłości Wam proponowałam, ale jest jeszcze smaczniejsza
dzięki kilkukrotnemu zbijaniu ciasta. Cały proces przygotowania się wydłuża,
ale za to jest ono mega puchate, a gotowy produkt ma super dziury... no i ten
smak... Aromat tego ciasta jest po prostu bajeczny...
Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków
zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano
około 7 tysięcy lat p.n.e. Ma liczne prozdrowotne walory.
Jakie są najważniejsze walory tego zboża? Obfituje w białko (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna), która ma bardzo korzystny z punktu widzenia zdrowia skład. Samopsza zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy czy też orkiszu aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. powinniśmy dostarczać je z pożywieniem.
Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki...
Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana
pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych
udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej
Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki
stanowi początki polskiego rolnictwa.
Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko
mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest
jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...
Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz,
farro piccolo czyli samopsza i farro medio czyli wspomniana wcześniej
płaskurka.
Ziarna farro ze względu na posiadanie twardej osłonki zawierają pokaźną ilość
antyoksydantów i znaczną ilości popiołu, a co za tym idzie dużą ilość
składników mineralnych, wpływa to na ciemniejszą barwę gotowych produktów, ale
także na lepsze funkcjonowanie naszego organizmu. Płaskurka zawiera w swym
składzie dużo błonnika, białka, wapnia, fosforu a także witamin: B1, PP, E oraz
kwas pantotenowy.
Produkty na bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować
poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.
Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze
zwykłej pszenicy: chleby, bułki pyszne, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp.
Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.
Pyszne i zdrowe paluchy.
Z poniższych
ilości wychodzi 8 paluchów.
Składniki:
- 200g mąki z płaskurki typ650
- 200g mąki z samopszy typ650
- 200g mąki z orkiszu typ750
- 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej)
- 30g świeżych drożdży
- 30g oleju, oliwy (daję z wytłoczyn)
- 400g (ml) ciepłej wody (filtrowanej lub źródlanej)
+ mąka do podsypania blatu
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml ciepłej wody (ok.40 st. C), dokładnie
rozmieszać i odstawić na ok.10-15 minut aż wyrośnie.
Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę, wyrośnięty
zaczyn oraz resztę wody. Mieszamy przy pomocy haka na jednolitą masę. Ciasto
odstawiamy pod przykryciem na ok. 2-2,5h, w tym czasie 2-3-krotnie zbijamy
ciasto łopatką i odstawiamy do kolejnego wyrastania.
Po 2 - 3 krotnym zbijaniu wykładamy wyrośnięte ciasto na blat podsypany dość obficie mąką i zagniatamy ciasto kilka razy do środka (moje było dość gęste i mega puchate).
Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałek, skręcamy go, obtaczamy w mące i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę z paluchami odstawiamy na ok. 20-30 minut, do napuszenia.
Wstawiamy do pieca tradycyjnego nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut,
na programie góra-dół, bez termoobiegu, z parą wodną, na 1 stopniu parowania.
Lub 220*C program góra-dół, bez termoobiegu ok. 20 minut. Pieczemy do
lekkiego przyrumienienia.
Po upieczeniu przechowuję je w papierowych torbach, gdy zależy mi na dłuższej
świeżości, torby pakuję do worka, wówczas nawet po 2 dniach są pyszne i
mięciutkie. Tego pieczywa samego nie
wkładam do chlebaka, bo szybko by mi zeschły.
Pikantne burgery z grilla.
Pikantne, z dużą ilością cebuli oraz czosnku burgery na grilla. Podane z wypróbowaną sałatką i paluchami stanowią pyszne i sycące danie. Polecam.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego dobrej jakości,
- duża cebula,
- 6-7 ząbków czosnku,
- łyżka chili w proszku,
- duża szczypta soli,
- jajko.
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Dodajemy mięso, przyprawy i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.
Odstawiamy na kilka minut. Z masy formujemy kotlety - trochę mniejsze od dłoni, ale grubość około 2 cm. Grillujemy z obu stron na grillu tradycyjnym lub elektrycznym.
Smaczna sałatka z pomidorów.
Teraz, kiedy sezon na pomidory trwa w najlepsze, warto wykorzystywać te czerwone, aromatyczne i zdrowe owoce przy każdej okazji. Owoce – bo pomidor, choć u nas traktowany jest raczej jako warzywo, z punktu widzenia botaniki tak naprawdę jest mięsistą jagodą. Jego zaletami są niska zawartość cukru, a także bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Warto też pamiętać, że pomidory tracą niewiele prozdrowotnych składników podczas obróbki. Suszone zawierają nawet więcej błonnika i potasu niż surowe. Planując biesiadę czy grilla, często myślimy o przygotowaniu potraw łatwych, szybkich i nieskomplikowanych. Takim smacznym dodatkiem są właśnie pomidory pod pikantną chmurką. Mogą z powodzeniem zastąpić sałatkę. Pomidory do tej przystawki najlepiej wybrać mięsiste, wyraziste w smaku i pachnące np. malinowe lub bawole serca.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 200 ml majonezu
- 100 ml gęstego jogurtu (np. greckiego)
- 3 ząbki czosnku
- 100 do 150 g sera typu parmezan lub cheddar
- natka szczypiorku do ozdoby
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Należy je umyć, a następnie przekroić na pół (jeśli są bardzo duże, można też na grube plastry lub ćwiartki) i ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu. Następnie należy przygotować gęsty sos. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Całość wymieszać. Sos wykładać łyżką na pomidory. Na koniec oprószyć startym serem i poszatkowanym szczypiorkiem. Można też od razu wymieszać sos z tartym serem i taką mieszankę wykładać na pomidory. Obie wersje są równie smaczne. Sos można też wykorzystać do pieczonych w ognisku ziemniaków albo jako dodatek do mięs, warzyw czy ryb z grilla.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz