Deser z mango

Dziś prezentuję kolejny przepis na deser, który jest pewną modyfikacją bądź tez zamiennikiem słynnego włoskiego tiramisu. Również jeden z poprzednich postów zawierał przepis na deser pochodny od tej włoskiej pyszności. Był to przekładaniec morelowy z mascarpone i jogurtem śmietankowym. Tu zaś mascarpone zostaje zamienione na tradycyjny tłusty twaróg, a owocowym dodatkiem jest mango.

Składniki na 8 porcji:
2 owoce mango, 500 g tłustego twarogu, 250 g kwaśnej śmietany 18%, 140 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 250 g śmietany kremówki, 1 filiżanka mocnej kawy, 50 ml amaretto, 200 g podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kakao do posypania

Wykonanie:
Dojrzałe owoce mango cieniutko obrać, poprzekrawać na połowy, wyjąć pestki, a miąższ pokroić na niewielkie kawałki. Kilka kawałeczków mango odłożyć do późniejszej dekoracji.
Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (twaróg musi być tłusty, inaczej deser się nie uda). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do przygotowanego kremu.
Schłodzoną kawę doprawić likierem amaretto.
Dwie szklane salaterki o średnicy 18 – 20 cm wypełnić na zmianę kremem, kawałkami mango oraz biszkoptami nasączonymi naparem kawowym. Ostatnią warstwę powinien tworzyć krem.
Deser wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, aby stężał. Przed podaniem wierzch posypać kakao i kawałkami mango. Porcjować za pomocą metalowej łopatki.

Serowy deser na zimno, czy to z morelami, czy też z mango, to idealny deser na letnie dni. Zaletą takich deserów, oprócz braku potrzeby pieczenia, jest też w miarę szybki czas przygotowania. Dlatego warto pokusić się o ich przygotowanie. Oprócz wyżej wymienionych, na blogu Nowej Piekarni z Łukowa znajduje się jeszcze kilka innych ciekawych deserów.

Komentarze