Dziś prezentuję kolejny przepis na deser, który jest
pewną modyfikacją bądź tez zamiennikiem słynnego włoskiego tiramisu. Również jeden
z poprzednich postów zawierał przepis na deser pochodny od tej włoskiej
pyszności. Był to przekładaniec morelowy z mascarpone i jogurtem śmietankowym.
Tu zaś mascarpone zostaje zamienione na tradycyjny tłusty twaróg, a owocowym
dodatkiem jest mango.
Składniki na 8 porcji:
2 owoce mango, 500 g tłustego twarogu, 250 g kwaśnej śmietany 18%, 140 g
cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 250 g śmietany kremówki, 1 filiżanka mocnej
kawy, 50 ml amaretto, 200 g podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kakao do
posypania
Wykonanie:
Dojrzałe owoce mango cieniutko obrać, poprzekrawać na połowy, wyjąć
pestki, a miąższ pokroić na niewielkie kawałki. Kilka kawałeczków mango odłożyć
do późniejszej dekoracji.
Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
(twaróg musi być tłusty, inaczej deser się nie uda). Śmietanę kremówkę ubić na
sztywno i delikatnie wmieszać do przygotowanego kremu.
Schłodzoną kawę doprawić likierem amaretto.
Dwie szklane salaterki o średnicy 18 – 20 cm wypełnić na zmianę kremem,
kawałkami mango oraz biszkoptami nasączonymi naparem kawowym. Ostatnią warstwę
powinien tworzyć krem.
Deser wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, aby stężał. Przed
podaniem wierzch posypać kakao i kawałkami mango. Porcjować za pomocą metalowej
łopatki.
Serowy deser na zimno, czy to z morelami, czy też z
mango, to idealny deser na letnie dni. Zaletą takich deserów, oprócz braku
potrzeby pieczenia, jest też w miarę szybki czas przygotowania. Dlatego warto
pokusić się o ich przygotowanie. Oprócz wyżej wymienionych, na blogu Nowej
Piekarni z Łukowa znajduje się jeszcze kilka innych ciekawych deserów.
Komentarze
Prześlij komentarz