Zapraszam dzisiaj
państwa do upieczenia niezbyt trudnego ciasta ucieranego z renklodami. Pamiętam
jak w dzieciństwie rozkoszowałam się śliwkami renklodami, które rosły tuż przy
domu. Drzewo było bardzo rozłożyste i dawało dużo cienia. Obok rósł krzew bzu, Który
na wiosnę był obficie obsypany pięknymi i bardzo pachnącymi kwiatami. Po
drugiej stronie domu rosła gruszka, której owoce były też pyszne, słodkie i
soczyste. Dalej rosły owocowe krzewy czarnej i czerwonej porzeczki i kwaśny w
smaku agrest. Kiedy nadeszła pora zbioru można było jeść te owoce prosto z
krzaka. Rodzice nie kupowali nam słodyczy więc jedliśmy te pyszne, soczyste i
niekiedy bardzo słodkie owoce. Mama często gotowała kompoty, albo piekła
ciasta. W mojej pamięci pozostało właśnie takie pyszne ciasto z renklodami,
kiedy dostawałam na deser w niedzielne popołudnie do skonsumowania podczas
obiadu. Jadłam go ze smakiem i prosiłam o jeszcze. Jak upiekła to ciasto z
chlebem żytnim w piecu tradycyjnym i chleb stygł w foremce do chleba obok
ciasta, to nie mogłam się doczekać kiedy wreszcie zjem go z własnym masłem i swojskimi
ogórkami małosolnymi. Często kiedy już
chlebek wystygł i leżał owinięty ściereczką w chlebaku brałam go ukradkiem i
odkroiwszy jedną kromkę biegłam do ogrodu, gdzie karmiłam małego oswojonego
kurczaka. On sam się wykluł w gnieździe pod kaczką i biedny
sierota nie miał własnej mamy kwoki. Poiłam
go też wodą z przyniesionej ze sobą filiżanki. Wdzięczny kurczak dziękował mi
mówiąc ciągle pi pi. I dlatego nazwaliśmy go właśnie Pi Pi. Kiedy go wołałam po
imieniu biegł do mnie i przechyliwszy główkę śpiewał po swojemu i przyglądał
się mi przyjaźnie. Bardzo lubiłam to stworzenie i cieszyłam się, że się wykluło
i dawało nam wszystkim tyle radości. Teraz pragnę zaprosić wszystkich do
upieczenia tego smakowitego ciasta, a dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Ciasto ucierane z renklodami.
Tortownica 26 cm.
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 jajka,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- kilka łyżek mleka,
- 30 dag mąki,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- cukier i cynamon do posypania,
- 10-12 śliwek.
Sposób wykonania:
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Margarynę
utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać na puch.
Następnie dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia
i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na
końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do
pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki skórką do
dołu. Wierzch posypać cynamonem i cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (aż do suchego patyczka).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz