Ciasto ucierane z renklodami.

 

 

     Zapraszam dzisiaj państwa do upieczenia niezbyt trudnego ciasta ucieranego z renklodami. Pamiętam jak w dzieciństwie rozkoszowałam się śliwkami renklodami, które rosły tuż przy domu. Drzewo było bardzo rozłożyste i dawało dużo cienia. Obok rósł krzew bzu, Który na wiosnę był obficie obsypany pięknymi i bardzo pachnącymi kwiatami. Po drugiej stronie domu rosła gruszka, której owoce były też pyszne, słodkie i soczyste. Dalej rosły owocowe krzewy czarnej i czerwonej porzeczki i kwaśny w smaku agrest. Kiedy nadeszła pora zbioru można było jeść te owoce prosto z krzaka. Rodzice nie kupowali nam słodyczy więc jedliśmy te pyszne, soczyste i niekiedy bardzo słodkie owoce. Mama często gotowała kompoty, albo piekła ciasta. W mojej pamięci pozostało właśnie takie pyszne ciasto z renklodami, kiedy dostawałam na deser w niedzielne popołudnie do skonsumowania podczas obiadu. Jadłam go ze smakiem i prosiłam o jeszcze. Jak upiekła to ciasto z chlebem żytnim w piecu tradycyjnym i chleb stygł w foremce do chleba obok ciasta, to nie mogłam się doczekać kiedy wreszcie zjem go z własnym masłem i swojskimi  ogórkami małosolnymi. Często kiedy już chlebek wystygł i leżał owinięty ściereczką w chlebaku brałam go ukradkiem i odkroiwszy jedną kromkę biegłam do ogrodu, gdzie karmiłam małego oswojonego kurczaka. On   sam się wykluł w gnieździe pod kaczką i biedny sierota nie miał własnej  mamy kwoki. Poiłam go też wodą z przyniesionej ze sobą filiżanki. Wdzięczny kurczak dziękował mi mówiąc ciągle pi pi. I dlatego nazwaliśmy go właśnie Pi Pi. Kiedy go wołałam po imieniu biegł do mnie i przechyliwszy główkę śpiewał po swojemu i przyglądał się mi przyjaźnie. Bardzo lubiłam to stworzenie i cieszyłam się, że się wykluło i dawało nam wszystkim tyle radości. Teraz pragnę zaprosić wszystkich do upieczenia tego smakowitego ciasta, a dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Ciasto ucierane z renklodami.
Tortownica 26 cm.
Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 jajka,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • kilka łyżek mleka,
  • 30 dag mąki,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • cukier i cynamon do posypania,
  • 10-12 śliwek.

Sposób wykonania:

Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Margarynę utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać na puch. Następnie dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać cynamonem i  cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (aż do suchego patyczka).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO : )

 

Komentarze