Letnie ciasta charakteryzują się dużą zawartością
owoców i ich pochodnych produktów. Mamy teraz do czynienia z wysypem owoców
świeżych, w sklepach nie brakuje owoców w puszkach oraz wielorakich dżemów i
galaretek. Dziś prezentuję przepis na ciasto, które łączy w sobie świeże owoce,
owoce z puszki, dżem i galaretki. Dopełnieniem tej owocowej mieszanki jest
pyszny krem ulokowany na biszkoptowym spodzie. Tak przygotowany deser idealnie
wypełni letnie popołudnie.
Składniki na biszkopt:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Dodatkowo: 3 – 4 łyżki bułki tartej, 300 g czerwonej porzeczki
Składniki na krem brzoskwiniowy:
3/4 l śmietany kremówki, 3 galaretki cytrynowe, 1 łyżeczka żelatyny, 1
szklanka wody, 1 puszka brzoskwiń, cukier do smaku
Składniki na galaretkę brzoskwiniową:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego, 1 galaretka
brzoskwiniowa
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać.
Ciasto wylać na blaszkę, równomiernie posypać bułką tartą i rozłożyć porzeczki.
Piec w temperaturze około 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotować krem. Żelatynę i galaretki rozpuścić w wodzie. Brzoskwinie
pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubić, dodając stopniowo cukier oraz
tężejącą galaretkę z żelatyną. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone
brzoskwinie.
Przygotować galaretkę. Dżem zmiksować, dodać suchą galaretkę, wymieszać i
podgrzewać do czasu rozpuszczenia się galaretki.
Przygotować całość. Na wystudzony biszkopt z porzeczkami wyłożyć krem
brzoskwiniowy. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.
Owoce to wspaniała rzecz. Nie ma chyba innego, tak
wszechstronnego dodatku do ciast. Ciasta drożdżowe, ciasta biszkoptowe, kruche,
ucierane, francuskie, parzone – wszystkie wspaniale uzupełniają się z tymi
darami natury. Warto je w pełni wykorzystać.
Komentarze
Prześlij komentarz