Ciasto na lato

Letnie ciasta charakteryzują się dużą zawartością owoców i ich pochodnych produktów. Mamy teraz do czynienia z wysypem owoców świeżych, w sklepach nie brakuje owoców w puszkach oraz wielorakich dżemów i galaretek. Dziś prezentuję przepis na ciasto, które łączy w sobie świeże owoce, owoce z puszki, dżem i galaretki. Dopełnieniem tej owocowej mieszanki jest pyszny krem ulokowany na biszkoptowym spodzie. Tak przygotowany deser idealnie wypełni letnie popołudnie.

Składniki na biszkopt:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 3 – 4 łyżki bułki tartej, 300 g czerwonej porzeczki
Składniki na krem brzoskwiniowy:
3/4 l śmietany kremówki, 3 galaretki cytrynowe, 1 łyżeczka żelatyny, 1 szklanka wody, 1 puszka brzoskwiń, cukier do smaku
Składniki na galaretkę brzoskwiniową:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego, 1 galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Ciasto wylać na blaszkę, równomiernie posypać bułką tartą i rozłożyć porzeczki. Piec w temperaturze około 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotować krem. Żelatynę i galaretki rozpuścić w wodzie. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubić, dodając stopniowo cukier oraz tężejącą galaretkę z żelatyną. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone brzoskwinie.
Przygotować galaretkę. Dżem zmiksować, dodać suchą galaretkę, wymieszać i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się galaretki.
Przygotować całość. Na wystudzony biszkopt z porzeczkami wyłożyć krem brzoskwiniowy. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.

Owoce to wspaniała rzecz. Nie ma chyba innego, tak wszechstronnego dodatku do ciast. Ciasta drożdżowe, ciasta biszkoptowe, kruche, ucierane, francuskie, parzone – wszystkie wspaniale uzupełniają się z tymi darami natury. Warto je w pełni wykorzystać.

Komentarze