W ofercie Nowej Piekarni możemy znaleźć drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną. Sam uwielbiam poznawać nowe smaki dlatego chciałbym, żebyście i wy zasmakowali w owej drożdżówce, którą ja zachwycam się do dziś I właśnie dziś chciałbym też wam zaproponować przepis na domowe ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami. Wiem, że sezon na czarne porzeczki jeszcze się nie skończył. Te ciasto drożdżowe nie jest czasochłonne, bo jest bez wyrastania i polecam je wam. Po jego upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie, kiedy trochę przestygnie jest takie półkruche. Kwaśne porzeczki świetnie się komponują bo są przeciwnością słodyczy ciasta. A dla tych co nie przepadają za wypiekami to zapraszam do skorzystania z oferty Nowej Piekarni i zakupu drożdżówki z czarną porzeczką pakowaną.
Składniki:
Ciasto
- 20 dag masła (może być margaryna);
- szklanka cukru pudru;
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej;
- 2 jaja;
- 2 dag drożdży;
- 2 łyżki 12% śmietany;
Dodatkowo
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło albo margaryna do posmarowania blaszki;
- 3 szklanki czarnych porzeczek;
Przejdźmy teraz do przygotowania naszego ciasta. Na początku oczyszczamy nasze porzeczki, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozcieramy drożdże wraz ze śmietaną. Kolejnym krokiem jest wsypanie do miski mąki i cukru pudru. Do tego dodajemy masło albo margarynę i rozcieramy opuszkami palców. Potem do tego wbijamy jaja, dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną a na koniec zagniatamy nasze ciasto. Teraz wałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej, którymś z tłuszczy, o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy owocami. Teraz pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez niecałą godzinę, najlepiej coś koło 50 minut. Na samym końcu studzimy ciasto, wyjmujemy z blaszki i podajemy. Prawda, że prosty przepis? Polecam jedno i drugie rozwiązanie, czyli upieczenie ciasta albo kupna drożdżówki z czarną porzeczką pakowaną. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz