Ciasta zawsze od czegoś trzeba zacząć. Nie bierze się przepisu, któremu nie podołamy, tylko od najprostszych. Nie jestem pewnie wyjątkiem, że szukałem przepisów jak najprostszych a zarazem smacznych. Dlatego dziś zaproponuje wam proste ciasto drożdżowe. Dodatkowo nie ma potrzeby, żeby je zagniatać. Zapraszam.
Składniki:
- 100 gram świeżych drożdży;
- cztery jajka;
- jedna szklanka cukru;
- jedna szklanka oleju;
- cztery i pół szklanki mąki;
- jedna szklanka letniego mleka;
- jeden cukier waniliowy ( najlepiej całe opakowanie, tj. 16 gram);
- dodatkowo owoce (owoce dowolne, można np. trzy pokrojone w słupki jabłka);
Pora na wykonanie naszego ciasta. Pierwszym krokiem jest przygotowanie głębokiego naczynia. Następnie musimy podgrzać lekko mleko. Po trzeba na dno naczynia wlać nasze ciepłe mleko. Kolejnym krokiem jest pokruszenie drożdży. Teraz trzeba posypać na mleko pokruszone drożdże. Dodać całe jaja. Czas dodać cukier oraz cukier waniliowy. Teraz dodajemy olej. Musimy teraz to wszystko mocno, bez leniwienia się, wymieszać łyżką tak, aby się wszystkie składniki wymieszały. Po mieszaniu należy wsypać mąkę i już nie można nam tego dotykać, ani mieszać. Teraz będzie chwila wytchnienia, bo trzeba przykryć ściereczką oraz pozostawić na dobre trzy godziny, żeby nam to wyrosło. Kiedy miną już te trzy godziny, to mieszamy wszystko dokładnie łyżką w celu połączenia się składników. W między czasie musimy wysmarować dużą blachę masłem albo margaryną. Potem musimy przełożyć nasze ciasto do blachy. Pamiętajmy, że przed włożeniem do piekarnika należy zostawić je jeszcze na około kwadrans, w celu podrośnięcia. Ostatnim etapem jest położenie owoców na wierzch naszego ciasta. Rodzaj owoców i ilość jest dobrowolna. Jeżeli ktoś chce to śmiało może zrobić jeszcze do tego kruszonkę i ją dodać. Przepisów na kruszonkę znajdziecie w internecie masę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz