Dzisiaj chciałam Was zaprosić bardzo serdecznie na wspaniałą ucztę, na której będziemy się rozkoszować smakiem przepysznych chrupiących chlebków z ciasta drożdżowego i z mięsnym farszem. Te pyszne chlebki są bardzo łatwe i zawsze wychodzą. Dobre są na każdą okazję. Najlepiej jak tę przekąskę skonsumujemy na ciepło w bardzo miłym gronie rodzinnym. Jeśli zostaną na drugi dzień, to można je odgrzać i polane ketchupem zjedzone na śniadanie będą jeszcze pyszniejsze. Z podanych proporcji wychodzi 18 chlebków. Oczywiście ilość chlebków jest zależna od wielkości. Jeśli szukacie takich smaków, to zapraszam po przepis, który prezentuję poniżej.
Przepyszne
chlebki z mięsnym farszem.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 50g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 300ml ciepłej wody,
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
- Łyżeczka soli,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- około 5 łyżek oleju.
FARSZ:
- 1 kg mięsa mielonego np.: łopatka lub szynka wieprzowa,
- 2 średnie cebule,
- 1 papryka czerwona,
- około 200g pieczarek,
- słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- Słodka papryka czerwona w proszku.
DODATKOWO:
Oregano do posypania chlebków.
Sposób
przygotowania:
Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy
do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jogurt, sól, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto,
jeśli się klei podsypujemy trochę mąką.
Ciasto dajemy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na
około 30 minut. W tym czasie robimy farsz.
Cebule kroimy i podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy pokrojone pieczarki i chwilkę smażymy.
Następnie dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną paprykę. Wszystko mieszamy i
dusimy pod przykryciem do miękkości papryki.
Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami
prowansalskimi.
Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez
przykrycia.
Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać.
Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazowujemy
przyciskając kilkukrotnie ręką.
Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki spory placuszek, boki
rolujemy i sklejamy palcami końce, tak by powstała łódeczka.
Na chlebek dajemy trochę farszu.
Chlebki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
do pieczenia.
Posypujemy je niewielką ilością oregano.
Chlebki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty
kolor około 20 minut. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Tak postępujemy z
całym ciastem. przepis jest bardzo wydajny, chlebków wychodzi dużo, ich ilość
jest zależna od wielkości.
Ja podaję chlebki z niewielką ilością ketchupu.
Bardzo polecam, są na prawdę pyszne, idealne gdy mamy ochotę na coś pysznego.
CIASTO Z WIŚNIAMI.
Jeszcze dla wszystkich, którzy uwielbiają owocowe ciasta, chciałam polecić bardzo dobre ciasto z wiśniami. Może to być pyszny deser dla kogoś, komu przywoła miłe wspomnienia letnich chwil i pozostawi pyszne wrażenia.
SKŁADNIKI:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- Łyżeczka proszku do pieczenia,
- Łyżeczka cukru waniliowego,
- Szklanka wiśni świeżych,
- 3 białka,
- 5 dag cukru pudru do białek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 dag mielonych migdałów.
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Okrągłą formę (średnica 20 cm) natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto układamy także na bokach blachy. Środek ciasta posypujemy bułką tartą i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder. Wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i delikatnie przekładamy do połowy ubitej piany. Dosypujemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy pozostałą pianę i wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 160ºC. Po 40 minutach pieczenia nakrywamy ciasto folią aluminiową, aby wierzch nie był za bardzo przypieczony. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz