Zdrowy chleb z mąki migdałowej.


     Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny chlebek z mąki migdałowej dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Dlatego, bo ostatnio pieczenie chleba stało się dla mnie wielkim wyzwaniem, ponieważ co miesiąc wyszukuję coraz to nowe chlebki, żeby poznać ich smak i często tradycje pieczenia tego  nowego pieczywa. Bardzo  chciałabym zaspokoić swoją i państwa ciekawość pisząc co i raz o nowym rodzaju chleba. Teraz napiszę krótko o mące migdałowej, żebyśmy więcej wiedzieli jakie wartości znajdują się w tym  nowym chlebku, który upieczemy.
 Mąka ta oprócz oczywistego, czyli lekko orzechowego, ale subtelnego smaku,  jest bezglutenowa i zawiera znacznie więcej białka niż zwykła mąka. Najczęściej wytwarza się ją z blanszowanych migdałów. Następnie są mielone na drobny proszek i przesiewane. Choć wyglądem mąka migdałowa niewiele różni się od tradycyjnej, pszennej to cały sekret jej dobroczynnego działania tkwi w składzie. Zacznijmy od tego, że w 100g mąki migdałowej jest: 575kcal, 54g tłuszczu, 20g węglowodanów i 20g białka. Natomiast w 100g mąki pszennej jest 327kcal, 1g tłuszczu, 70g węglowodanów i 10g białka.
Mąka migdałowa jest bogata w tłuszcz, błonnik i białko. Zawiera też sporo witaminy E – przeciwutleniacz, który wspomaga pracę mózgu oraz działa dobroczynnie na skórę. Magnez zawarty w mące migdałowej dba o dobrą kondycję układu krwionośnego, a wysoka zawartość niacyny działa kojąco na stany zapalne. 
Mąka migdałowa, ze względu na niską zawartość węglowodanów, pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Z kolei wysoka zawartość tłuszczu pomaga spowolnić wchłanianie węglowodanów i cukru – co jest dodatkowym czynnikiem zapewniającym stabilność poziomu cukru we krwi.
Mąka migdałowa skutecznie obniża poziom „złego” cholesterolu – LDL. Kilka słów o tej frakcji cholesterolu. Odpowiada on za transport cząsteczek cholesterolu z wątroby do tkanek organizmu. Jeśli tego cholesterolu LDL jest za dużo odkłada się on w ścianach tętnic, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy i pozostałych chorób układu sercowo – naczyniowego.
Dodatkowo mąka migdałowa zwiększa poziom „dobrej” frakcji cholesterolu – HDL, który z kolei usuwa cholesterol ze ścian naczyń oraz innych frakcji lipidowych i przenosi je do wątroby, gdzie dochodzi do jego rozkładu i na koniec usunięcie z organizmu w obrębie żółci.
Jeśli masz nietolerancję glutenu, mąka migdałowa zmieni twoje życie, a na pewno podejście do diety. Możliwości jakie daje użycie mąki migdałowej są nieskończone. Mąka migdałowa jest idealna dla osób przestrzegających diety paleo i ektogenicznej. Jeśli zależy ci na niskim spożyciu węglowodanów to mąka migdałowa jest świetnym wyborem. W końcu w 100g mąki znajduje się tylko 20g węglowodanów (gdzie w mące pszennej tych węglowodanów jest blisko 70g). Dodatkowo, wysoka zawartość tłuszczów w mące migdałowej daje uczucie sytości, co jest idealną opcją dla osób będących na takiej diecie.
To doskonała baza do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka. Ale też jako dodatek do sosów, zup, czy panierka do mięsa lub ryb. My dzisiaj upieczemy chleb paleo z mąki migdałowej trochę z ciekawości, a trochę na prezent dla takiej osoby, która chleb bezglutenowy jeść musi, bo jest chora na Celiakie.
 Chleb paleo z mąki migdałowej.
Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego. Można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb.
Niestety ten przepis ma dwie wady: po pierwsze bezglutenowy chleb paleo z mąki migdałowej jest drogi. Mąka migdałowa (dwie szklanki) kosztuje co najmniej 10 zł, a cena za całość chleba może wynieść nawet 20 zł. Na pewno nie jest to chleb do jedzenia każdego dnia, ale od święta można sobie na niego pozwolić.
A druga wada? Choć wszystkie składniki są paleo, to odradzamy jedzenie tego chleba codziennie. Mimo iż żywiąc się paleo nie liczymy kalorii, to ten chleb, tak pełen tłuszczu i węglowodanów jest wręcz bombą energetyczną. Jedna kromka dostarcza około 3x więcej energii niż większa kromka zwykłego chleba
Kanapka z tego chleba prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty, można go też go zapiec z plasterkiem żółtego sera, o ile oczywiście jadasz sery.
Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb? Nie ma z tym dużo roboty, a składników nie ma także zbyt wiele. Jeśli szukasz przepisu na taki chlebek to zapoznaj się z przepisem, który prezentuję poniżej.
SKŁADNIKI:
  • Mąka migdałowa – 2 szklanki,
  • Mąka lniana – pół szklanki,
  • Mąka/skrobia ziemniaczana – pół szklanki,
  • masło – 1/3 szklanki,
  • jajka – 4,
  • jogurt 10%, np. grecki – pół szklanki,
  • Siemię lniane – 1 łyżka,
  • Soda oczyszczona– 1 łyżeczka,
  • sól  – pół łyżeczki,
  • Ocet jabłkowy – 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym.
  3. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec dodać inne mokre składniki, dzięki temu uzyskasz trochę bardziej puszyste ciasto.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych i ręcznie dobrze wymieszaj ciasto. Nie używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe.
  5. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego.
  6. Piecz w temperaturze 180-200° przez około 30 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy).
  7. Po upieczeniu daj chlebowi ostygnąć, najlepiej na ruszcie, żeby mógł także oddać wilgoć od spodu.
Gotowe! Pierwszą dobę możesz chleb zostawić na wierzchu, ale dłużej przechowuj go przykryty albo w szczelnym woreczku. Taki chleb można też zamrozić, choć takie rady są bezcelowe, bo chleb paleo z mąki migdałowej jest taki dobry, że znika błyskawicznie 🙂
Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Pamiętaj, żeby wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były temperatury pokojowej i żeby mąki przesiać przez sito. Do tego nie otwieraj za często pieca i nie wyciągaj chleba od razu z foremki – daj mu w niej chwilkę przestygnąć. Życzę powodzenia I…
SMACZNEGO : )

Komentarze