Ostatnio do
domu nie kupuję w ogóle białego pieczywa, bo muszę
dbać, żeby jeden z naszych domowników chory na cukrzycę miał odpowiednio dobry
chleb. Jeśli kupuję staram się wybierać chleb na zakwasie, bo ma niski indeks
glikemiczny i po nim tak szybko nie wzrasta cukier. Dzięki temu wszyscy
domownicy przeszli z białego pieczywa na ciemne i wcale sobie nie narzekają. My
przynajmniej raz w tygodniu staramy się
upiec jakiś zdrowy chlebek. Pieczenie chleba u nas w domu weszło nam w krew.
Dzisiaj zabrałam się za pieczenie
chleba, ale w przepisie jest na drożdżach. Postanowiłam go jednak upiec, bo w
planach mam później zrobienie pysznych tostów. Jeśli i Ty masz na nie ochotę,
to spróbuj tego pieczenia chleba i pysznych tostowych kanapek, zwłaszcza, że
ten chlebek, który chcę Wam zaproponować nie jest trudny do zrobienia. Powinien jednak każdemu posmakować, bo jest
upieczony na mące pełnoziarnistej i zawiera w sobie ziarna siemienia lnianego. Zapraszam
na szybki, prosty chlebek tostowy z siemieniem lnianym, a dla chętnych przepis
prezentuję poniżej.
Pełnoziarnisty
chleb tostowy z siemieniem lnianym.
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 300 ml mleka,
- 1 jajko,
- 30 g masła,
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Sposób
przygotowania:
Wszystko razem (jajko rozmącamy i na razie bierzemy tylko
połowę. Druga połowa będzie na glazurę) wrzucamy do dużej miski wyrabiamy
porządnie około 20 minut. Potem nakrywamy ściereczką i zostawiamy do
wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie raz jeszcze krótko wyrabiamy i przekładamy
do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) podłużnej formy do ciasta. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 30 minut. Potem smarujemy po
wierzchu resztą rozmąconego jajka.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy na dno
naczynie z wodą i pieczemy chlebek przez 30 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleb z formy do ciasta i
studzimy na kratce. Zaleca się żeby chleb przed pokrojeniem poleżał 1 dzień. Ale u mnie to chyba się nie uda.
Zwłaszcza, że przygotowałam pyszne tosty, do których wszystkich serdecznie
zachęcam.
Kolorowe
tosty
Składniki:
- 12 kromek chleba tostowego,
- 3-4 pomidory malinowe,
- sałata lodowa,
- 200 g Szynki z Kurczaka Balcerzak,
- 160 g Kindziuka Balcerzak,
- masło do posmarowania tostów,
- majonez, keczup, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania:
- - Sałatę umyć i zostawić do ocieknięcia lub odwirować z nadmiaru wody. Pomidory umyć i pokroić na cienkie plastry.
- - Tosty opiec w tosterze. Jeszcze ciepłe cienko posmarować masłem. Na 4 kromki chleba położyć sałatę, polać odrobiną keczupu, przykryć szynką. Na nią nałożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem i przykryć kolejnymi 4 kromkami chleba.
- - Tosty posmarować majonezem. Na każdym położyć sałatę, kindziuk i przykryć kromką chleba.
- - Tosty przekroić po skosie na pół i od razu podać lub zapakować na drugie śniadanie do pracy.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz