Wartościowy chleb tostowy i pyszne kolorowe tosty do niego.


   
      Ostatnio do domu    nie kupuję w ogóle białego pieczywa, bo muszę dbać, żeby jeden z naszych domowników chory na cukrzycę miał odpowiednio dobry chleb. Jeśli kupuję staram się wybierać  chleb na zakwasie, bo ma niski indeks glikemiczny i po nim tak szybko nie wzrasta cukier. Dzięki temu wszyscy domownicy przeszli z białego pieczywa na ciemne i wcale sobie nie narzekają. My  przynajmniej raz w tygodniu staramy się upiec jakiś zdrowy chlebek. Pieczenie chleba u nas w domu weszło nam w krew. Dzisiaj  zabrałam się za pieczenie chleba, ale w przepisie jest na drożdżach. Postanowiłam go jednak upiec, bo w planach mam później zrobienie pysznych tostów. Jeśli i Ty masz na nie ochotę, to spróbuj tego pieczenia chleba i pysznych tostowych kanapek, zwłaszcza, że ten chlebek, który chcę Wam zaproponować nie jest trudny do zrobienia.  Powinien jednak każdemu posmakować, bo jest upieczony na mące pełnoziarnistej i zawiera w sobie ziarna siemienia lnianego. Zapraszam na szybki, prosty chlebek tostowy z siemieniem lnianym, a dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Pełnoziarnisty chleb tostowy z siemieniem lnianym.
Składniki:
  • 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 300 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.
Sposób przygotowania:
Wszystko razem (jajko rozmącamy i na razie bierzemy tylko połowę. Druga połowa będzie na glazurę) wrzucamy do dużej miski wyrabiamy porządnie około 20 minut. Potem nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie raz jeszcze krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) podłużnej formy do ciasta. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 30 minut. Potem smarujemy po wierzchu resztą rozmąconego jajka.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy na dno naczynie z wodą i pieczemy chlebek przez 30 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleb z formy do ciasta i studzimy na kratce. Zaleca się  żeby  chleb przed pokrojeniem poleżał  1 dzień. Ale u mnie to chyba się nie uda. Zwłaszcza, że przygotowałam pyszne tosty, do których wszystkich serdecznie zachęcam.
Kolorowe tosty
Składniki:
  • 12 kromek chleba tostowego,
  • 3-4 pomidory malinowe,
  • sałata lodowa,
  • 200 g Szynki z Kurczaka Balcerzak,
  • 160 g Kindziuka Balcerzak,
  • masło do posmarowania tostów,
  • majonez, keczup, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. -   Sałatę umyć i zostawić do ocieknięcia lub odwirować z nadmiaru wody. Pomidory umyć i pokroić na cienkie plastry.
  2. -   Tosty opiec w tosterze. Jeszcze ciepłe cienko posmarować masłem. Na 4 kromki chleba położyć sałatę, polać odrobiną keczupu, przykryć szynką. Na nią nałożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem i przykryć kolejnymi 4 kromkami chleba.
  3. -   Tosty posmarować majonezem. Na każdym położyć sałatę, kindziuk i przykryć kromką chleba.
  4. -   Tosty przekroić po skosie na pół i od razu podać lub zapakować na drugie śniadanie do pracy.
 SMACZNEGO : )

Komentarze