Rocznica urodzin dziecka to wyjątkowy moment zarówno
dla niego, jak i dla rodziców. W takim dniu przeżyciom duchowym towarzyszą
liczne symbole. Są to prezenty, pełne smaku oraz fantazyjnych kształtów torty
dla dzieci, zgromadzona rodzina i pierwsi w życiu przyjaciele. Jeżeli chodzi o
słodkości, to oprócz tortów dla dzieci, mamy też przeróżne desery i napoje,
które idealnie uzupełniają dziecięcą imprezę. Poniżej prezentuję dwa pomysły na
deser i jeden na smaczny napój.
Biały krem z czekoladą
Składniki na 4 porcje:
8 niewielkich i miękkich pierniczków (mogą być oblane czekoladą lub
lukrem), 2 tabliczki białej czekolady, 200 ml śmietanki 30 lub 36 %, 150 g
serka mascarpone, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, posypka orzechowa
Wykonanie:
Cztery pierniczki posiekać na drobne kawałki. Czekoladę połamać. Mieszając,
by się nie przypaliła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na
sztywno, dodając porcjami mascarpone i przestudzoną czekoladę. Doprawić
przyprawą do pierników. Masę delikatnie wymieszać z posiekanymi pierniczkami.
Krem przełożyć do pucharków i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem
udekorować posypką orzechową i pierniczkami – posiekanymi lub w całości,
jeśli mają ładny kształt.
Ciepłe lody
Składniki na 10 sztuk:
25o g serka mascarpone, 330 ml śmietanki 30 lub 36 %, 3 – 4 łyżki cukru
pudru, 3 płatki żelatyny, 1 tabliczka czekolady, 150 g owoców (truskawki, maliny,
borówki, kiwi), 10 gotowych wafelków do lodów, 50 g pistacji
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzi, po 4 minutach odcisnąć, rozpuścić w 3
łyżkach wrzątku, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając na
przemian po łyżce cukru i mascarpone. Dodać żelatynę i całość zmiksować na
gładko. Wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wnętrze wafelków oblać cienką warstwą czekolady i odstawić do
zastygnięcia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do wafli.
Udekorować posiekanymi pistacjami i kawałkami owoców. Do części kremu można
dodać kakao, barwnik lub 2 – 3 łyżki kajmaku – powstaną lody marmurkowe.
Lemoniada truskawkowa
Składniki na 8 – 10 porcji:
300 g truskawek, 2 cytryny, 5 szklanek wody gazowanej, 3 – 4 łyżki syropu
klonowego lub z agawy, listki świeżej mięty, kostki lodu
Wykonanie:
Cytryny sparzyć,
skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. Truskawki zmiksować z syropem i skokiem
cytrynowym, połączyć z wodą. W pucharkach rozłożyć kostki lodu, rozlać
lemoniadę. Dodać, (udekorować) listki mięty. Jedną szklankę wody można zastąpić
naparem z liści mięty lub z dwóch saszetek miętowej herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz