Słodkości na dziecięcą imprezę

Rocznica urodzin dziecka to wyjątkowy moment zarówno dla niego, jak i dla rodziców. W takim dniu przeżyciom duchowym towarzyszą liczne symbole. Są to prezenty, pełne smaku oraz fantazyjnych kształtów torty dla dzieci, zgromadzona rodzina i pierwsi w życiu przyjaciele. Jeżeli chodzi o słodkości, to oprócz tortów dla dzieci, mamy też przeróżne desery i napoje, które idealnie uzupełniają dziecięcą imprezę. Poniżej prezentuję dwa pomysły na deser i jeden na smaczny napój.

Biały krem z czekoladą
Składniki na 4 porcje:
8 niewielkich i miękkich pierniczków (mogą być oblane czekoladą lub lukrem), 2 tabliczki białej czekolady, 200 ml śmietanki 30 lub 36 %, 150 g serka mascarpone, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, posypka orzechowa
Wykonanie:
Cztery pierniczki posiekać na drobne kawałki. Czekoladę połamać. Mieszając, by się nie przypaliła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami mascarpone i przestudzoną czekoladę. Doprawić przyprawą do pierników. Masę delikatnie wymieszać z posiekanymi pierniczkami. Krem przełożyć do pucharków i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować posypką orzechową i pierniczkami – posiekanymi lub w całości, jeśli mają ładny kształt.

Ciepłe lody
Składniki na 10 sztuk:
25o g serka mascarpone, 330 ml śmietanki 30 lub 36 %, 3 – 4 łyżki cukru pudru, 3 płatki żelatyny, 1 tabliczka czekolady, 150 g owoców (truskawki, maliny, borówki, kiwi), 10 gotowych wafelków do lodów, 50 g pistacji
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzi, po 4 minutach odcisnąć, rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając na przemian po łyżce cukru i mascarpone. Dodać żelatynę i całość zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wnętrze wafelków oblać cienką warstwą czekolady i odstawić do zastygnięcia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do wafli. Udekorować posiekanymi pistacjami i kawałkami owoców. Do części kremu można dodać kakao, barwnik lub 2 – 3 łyżki kajmaku – powstaną lody marmurkowe.

Lemoniada truskawkowa
Składniki na 8 – 10 porcji:
300 g truskawek, 2 cytryny, 5 szklanek wody gazowanej, 3 – 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy, listki świeżej mięty, kostki lodu
Wykonanie:
Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. Truskawki zmiksować z syropem i skokiem cytrynowym, połączyć z wodą. W pucharkach rozłożyć kostki lodu, rozlać lemoniadę. Dodać, (udekorować) listki mięty. Jedną szklankę wody można zastąpić naparem z liści mięty lub z dwóch saszetek miętowej herbaty.

Komentarze