Sernik z rabarbarem.


     Dzisiaj chciałam Was zaprosić do upieczenia bardzo smacznego sernika z przepysznym musem z pieczonego rabarbaru. Bo warto to warzywo wykorzystywać w różnych domowych wypiekach, ponieważ   ma ciekawy kwaskowy smak i potrzebne wartości odżywcze. O wszystkich tajnikach powstawania tego ciasta dowiecie się z  dokładnie opisanego przepisu. Zdradzę Wam jednak wcześniej,  że sam mus rabarbarowy jest boski, a połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym deserze rabarbar i sernik sprawia, że jedząc to ciasto doznamy efektu słodko kwaśnego. Tak bardzo lubię ten smak kosztować w różnych nowych i ciekawych smakach moich nowych deserów, że chciałam znowu państwa zaprosić  na przepyszną ucztę pełną wrażeń smakowych. Kto zdołał się zachęcić do upieczenia tego sernika może skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej. Innym osobom zaś,  jeśli nie odpowiada ten sernik, może kupić również  bardzo smaczny sernik z rodzynkami w Nowej Piekarni i cieszyć się smakiem w gronie swojej rodziny. Zapraszam!
SERNIK Z RABARBAREM.
SKŁADNIKI:
Mus z pieczonego rabarbaru:
  • 450 g rabarbaru (waga samych łodyg, po odcięciu końcówek),
  • 150 g brązowego cukru.
Kruchy spód:
  • 170 g mąki pszennej,
  • 70 g masła, zimnego,
  • 2 żółtka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli.
Masa serowa:
  • 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Mus z pieczonego rabarbaru:
Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie obieramy ). Przełożyć do szerszego naczynia żaroodpornego (rabarbar powinien być ułożony w naczyniu jedną warstwą), wymieszać z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec przez około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić do temperatury pokojowej, przełożyć do miski (razem z całym sokiem jaki puścił rabarbar) i zmiksować blenderem na gładki mus.
Kruchy spód:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Formę do ciasta o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić ciastem jej spód, nakłuć widelcem. Piec przez około 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na masę serową wyłożyć mus z rabarbaru w formie kleksów o różnej wielkości ( i w różnych punktach, nieregularnie ). Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę zanurzyć w masie serowej i przeciągnąć przez masę i mus, wzdłuż i wszerz, Tworząc esy-floresy.
Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na około 15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.
Smacznego :)

Komentarze