Dzisiaj chciałam
Was zaprosić do upieczenia bardzo smacznego sernika z przepysznym musem z
pieczonego rabarbaru. Bo warto to warzywo wykorzystywać w różnych domowych
wypiekach, ponieważ ma ciekawy kwaskowy
smak i potrzebne wartości odżywcze. O wszystkich tajnikach powstawania tego
ciasta dowiecie się z dokładnie
opisanego przepisu. Zdradzę Wam jednak wcześniej, że sam mus rabarbarowy jest boski, a
połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W
tym deserze rabarbar i sernik sprawia, że jedząc to ciasto doznamy efektu
słodko kwaśnego. Tak bardzo lubię ten smak kosztować w różnych nowych i
ciekawych smakach moich nowych deserów, że chciałam znowu państwa zaprosić na przepyszną ucztę pełną wrażeń smakowych.
Kto zdołał się zachęcić do upieczenia tego sernika może skorzystać z przepisu,
który prezentuję poniżej. Innym osobom zaś, jeśli nie odpowiada ten sernik, może kupić
również bardzo smaczny sernik z
rodzynkami w Nowej Piekarni i cieszyć się smakiem w gronie swojej rodziny.
Zapraszam!
SERNIK Z
RABARBAREM.
- 450 g rabarbaru (waga samych łodyg, po odcięciu końcówek),
- 150 g brązowego cukru.
Kruchy spód:
- 170 g mąki pszennej,
- 70 g masła, zimnego,
- 2 żółtka,
- 70 g cukru pudru,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli.
Masa serowa:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób
przygotowania:
Mus z pieczonego rabarbaru:
Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie
obieramy ). Przełożyć do szerszego naczynia żaroodpornego (rabarbar powinien
być ułożony w naczyniu jedną warstwą), wymieszać z cukrem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec przez około 30 minut. Po
upieczeniu wystudzić do temperatury pokojowej, przełożyć do miski (razem z
całym sokiem jaki puścił rabarbar) i zmiksować blenderem na gładki mus.
Kruchy spód:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem
do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i
przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż
składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie
ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć
do lodówki na około 1 godzinę.
Formę do ciasta o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość
formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić ciastem jej spód, nakłuć
widelcem. Piec przez około 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z
piekarnika i odłożyć.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki i krótko zmiksować
na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na
masę serową wyłożyć mus z rabarbaru w formie kleksów o różnej wielkości ( i w
różnych punktach, nieregularnie ). Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę
zanurzyć w masie serowej i przeciągnąć przez masę i mus, wzdłuż i wszerz, Tworząc
esy-floresy.
Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut.
Powierzchnia sernika powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Po upływie
czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na około 15 minut,
następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do
wystudzenia.
Smacznego
:)
Komentarze
Prześlij komentarz