Lato w pełni, słoneczko pięknie przygrzewa, a nas
nachodzi ochota na coś słodkiego. Akurat nie mamy ochoty na pieczenie, więc przypominamy
sobie o letnich deserach bez konieczności włączania piekarnika. Możemy
przygotować sernik z rodzynkami na zimno lub z wiśniami albo brzoskwiniami,
koniecznie z galaretką. Możemy też podać schłodzoną napoleonkę z owocami, blok
czekoladowy, deser lodowy lub sałatkę owocową. Warto jak najmocniej wykorzystać
letnie owoce, dlatego poniżej prezentuję przepis na sernik z jeżynami podawany w
szklance, który nie wymaga długiego przygotowania.
Składniki na dwie szklanki:
500 g sera ricotta, 150 g jeżyn, 4 biszkopty, 4 łyżki cukru pudru, 1
łyżka brązowego cukru, 1 cytryna, 1 łyżka masła
Wykonanie:
Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Opłukane jeżyny
włożyć do rondla, posypać brązowym cukrem i polać 1 łyżką soku z cytryny.
Delikatnie mieszając, podgrzewać owoce przez około4 minuty, aż dokładnie
rozpuści się cukier, a jeżyny zaczną zmieniać kolor. Odstawić do wystudzenia.
Z pozostałego soku cytrynowego i cukru pudru zrobić lukier, dokładnie
ucierając oba składniki. Ser ricotta przełożyć do głębokiego talerza. Dodać do
niego lukier oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Biszkopty dokładnie pokruszyć, dodać do niech roztopione masło i przełożyć
je do dwóch szklanek – pucharów. Na biszkoptowy cienki spód wyłożyć masę
serową. Na jej wierzchu ułożyć jeżyny, a całość polać jeżynowym syropem.
Taki deser można przechowywać w lodówce przez kilka
godzin. Jeżeli nie mamy sera ricotta, to możemy go zastąpić serem mascarpone. Deser
będzie równie smaczny.
Komentarze
Prześlij komentarz