Sernik z jeżynami w szklance

Lato w pełni, słoneczko pięknie przygrzewa, a nas nachodzi ochota na coś słodkiego. Akurat nie mamy ochoty na pieczenie, więc przypominamy sobie o letnich deserach bez konieczności włączania piekarnika. Możemy przygotować sernik z rodzynkami na zimno lub z wiśniami albo brzoskwiniami, koniecznie z galaretką. Możemy też podać schłodzoną napoleonkę z owocami, blok czekoladowy, deser lodowy lub sałatkę owocową. Warto jak najmocniej wykorzystać letnie owoce, dlatego poniżej prezentuję przepis na sernik z jeżynami podawany w szklance, który nie wymaga długiego przygotowania.

Składniki na dwie szklanki:
500 g sera ricotta, 150 g jeżyn, 4 biszkopty, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka brązowego cukru, 1 cytryna, 1 łyżka masła

Wykonanie:
Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Opłukane jeżyny włożyć do rondla, posypać brązowym cukrem i polać 1 łyżką soku z cytryny. Delikatnie mieszając, podgrzewać owoce przez około4 minuty, aż dokładnie rozpuści się cukier, a jeżyny zaczną zmieniać kolor. Odstawić do wystudzenia.
Z pozostałego soku cytrynowego i cukru pudru zrobić lukier, dokładnie ucierając oba składniki. Ser ricotta przełożyć do głębokiego talerza. Dodać do niego lukier oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Biszkopty dokładnie pokruszyć, dodać do niech roztopione masło i przełożyć je do dwóch szklanek – pucharów. Na biszkoptowy cienki spód wyłożyć masę serową. Na jej wierzchu ułożyć jeżyny, a całość polać jeżynowym syropem.

Taki deser można przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Jeżeli nie mamy sera ricotta, to możemy go zastąpić serem mascarpone. Deser będzie równie smaczny.

Komentarze