Zapraszam Was
dzisiaj na sezonowy tort urodzinowy dla dzieci. Jak dobrze, że nareszcie
przyszło lato, a z nim rozpoczął się
sezon na letnie owoce. Bo nareszcie będziemy mogli gotować kompoty, robić
desery i piec przepyszne ciasta i torty z udziałem tych owoców. Do tego tortu na spodzie, najpierw
dodamy bardzo smaczne i zdrowe truskawki. Nieco wyżej będzie bardzo smakowita
masa czekoladowa. Natomiast nad nią bardzo pyszna masa z jagód. Na wierzchu
możemy dowolnie udekorować ten bardzo smakowicie wyglądający tort jeszcze
owocami, cukrowymi perełkami i kolorowymi cukiereczkami, albo umieścimy opłatek
z dowolnym bohaterem z bajek. Tak żeby dziecko obchodzące swoje urodziny
ucieszyło się na widok tego tortu. Bo torty dla dzieci są bardzo miłym
prezentem dla małych jubilatów, którzy z utęsknieniem wyczekują tego prezentu,
kiedy nadchodzi oczekiwany czas. W ten sezonowy czas wielu smacznych owoców i
pięknej letniej pogody, zachęcam państwa
do upieczenia tego niezbyt trudnego tortu, a dla chętnych przepis prezentuję
poniżej.
Sezonowy
tort urodzinowy z owocami. 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Do nasączenia:
- sok z 1 cytryny + szklanka wody.
Masa:
- 3 szklanki mleka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka,
- 0,5 litra śmietany 30%,
- 1 cukier waniliowy.
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 śmietan fix,
- 0,5 kg truskawek,
- 0,5 litra jagód,
- 2-3 kostki ciemnej czekolady,
- lukrowe pisaki,
- cukrowe perełki,
- kolorowe cukiereczki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych składników przygotować biszkopt. Masę biszkopta wyłożyć na formę do ciasta, czyli tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i zmiksować z budyniem. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować cienką warstwę masy i rozłożyć truskawki. Przykryć masę i kolejnym krążkiem biszkopta. Nasączyć. Do połowy pozostałej masy dodać startą czekoladę. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć kolejnym krążkiem. Nasączyć. Do pozostałej masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Wierzch udekorować dowolnie.
Z podanych składników przygotować biszkopt. Masę biszkopta wyłożyć na formę do ciasta, czyli tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i zmiksować z budyniem. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować cienką warstwę masy i rozłożyć truskawki. Przykryć masę i kolejnym krążkiem biszkopta. Nasączyć. Do połowy pozostałej masy dodać startą czekoladę. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć kolejnym krążkiem. Nasączyć. Do pozostałej masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Wierzch udekorować dowolnie.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz