Pyszny tort dla dzieci z sezonowymi owocami.

         Zapraszam Was dzisiaj na sezonowy tort urodzinowy dla dzieci. Jak dobrze, że nareszcie przyszło lato, a z nim  rozpoczął się sezon na letnie owoce. Bo nareszcie będziemy mogli gotować kompoty, robić desery i piec przepyszne ciasta i torty z udziałem tych  owoców. Do tego tortu na spodzie, najpierw dodamy bardzo smaczne i zdrowe truskawki. Nieco wyżej będzie bardzo smakowita masa czekoladowa. Natomiast nad nią bardzo pyszna masa z jagód. Na wierzchu możemy dowolnie udekorować ten bardzo smakowicie wyglądający tort jeszcze owocami, cukrowymi perełkami i kolorowymi cukiereczkami, albo umieścimy opłatek z dowolnym bohaterem z bajek. Tak żeby dziecko obchodzące swoje urodziny ucieszyło się na widok tego tortu. Bo torty dla dzieci są bardzo miłym prezentem dla małych jubilatów, którzy z utęsknieniem wyczekują tego prezentu, kiedy nadchodzi oczekiwany czas. W ten sezonowy czas wielu smacznych owoców i pięknej letniej pogody,  zachęcam państwa do upieczenia tego niezbyt trudnego tortu, a dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Sezonowy tort urodzinowy z owocami. 🙂
Składniki:
Biszkopt:
  • 7 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Do nasączenia:
  • sok z 1 cytryny + szklanka wody.
Masa:
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka,
  • 0,5 litra śmietany 30%,
  • 1 cukier waniliowy.
Dodatkowo:
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 śmietan fix,
  • 0,5 kg truskawek,
  • 0,5 litra jagód,
  • 2-3 kostki ciemnej czekolady,
  • lukrowe pisaki,
  • cukrowe perełki,
  • kolorowe cukiereczki.
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych składników przygotować biszkopt. Masę biszkopta wyłożyć na formę do ciasta, czyli  tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i zmiksować z budyniem. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować cienką warstwę masy i rozłożyć truskawki. Przykryć masę i kolejnym krążkiem biszkopta. Nasączyć. Do połowy pozostałej masy dodać startą czekoladę. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć kolejnym krążkiem. Nasączyć. Do pozostałej masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Wierzch udekorować dowolnie.
SMACZNEGO : )

Komentarze