Zapraszam
wszystkich na pyszny deser porzeczkowo –
jagodową chmurkę. Upieczemy ją na
kruchym spodzie. Powiem szczerze, że rzadko piekę takie ciasta, bo wolę
ucierane, jogurtowe, lub drożdżowe ciasta z owocami. Ale tym razem udało mi się
zdobyć taki przepis, dlatego spróbuję trochę poeksperymentować. Jest to ciasto
z dużą ilością galaretki owocowej, z kremową masą śmietankową i pyszną
chrupiącą bezą z migdałami. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, to warto to ciasto zrobić dzień wcześnie przed podaniem, aby składniki
dobrze się połączyły. Ciasto, które spędzi całą noc w lodówce dobrze się kroi
na kawałki. Do przygotowanej galaretki tym razem użyliśmy porzeczkę, czerwoną,
porzeczkę czarną, oraz jagody. Myślę, że ciasto z powodzeniem można wykorzystać na
przyjęcia urodzinowe, lub imieninowe, a na pewno się nie powstydzimy. Dla
chętnych przepis prezentuję poniżej.
Porzeczkowo
- jagodowa chmurka.
SKŁADNIKI na bezę:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 50 g płatków migdałów.
Sposób
wykonania:
W misce ubić
białka z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż
masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę
ziemniaczaną i ubić. Masę bezową wyłożyć do mniejszej formy do ciasta, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Potem równomiernie
oprószyć płatkami migdałów. Formę do ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do
140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko
popękana. Bezę dobrze wystudzić.
SKŁADNIKI na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 10 g cukru z wanilią,
- Proszek do pieczenia,
- Szczypta soli.
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą, proszkiem
do pieczenia, cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz ekstrakt.
Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce
30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować w mniejszej formie wyłożonej papierem
do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż
ciasto będzie rumiane i kruche.
SKŁADNIKI na galaretkę owocową:
- 400 g czarnej porzeczki,
- 400 g czerwonej porzeczki,
- 400 g jagód,
- 350 g cukru,
- 6 łyżeczek żelatyny.
SPOSÓB WYKONANIA:
Do garnka włożyć porzeczkę i jagody, dodać cukier i
całość gotować, aż owoce się rozpadną. Gorącą masę przetrzeć przez drobne
sitko. Do puree dodać żelatynę, wymieszać, całość odstawić do przestudzenia.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
SKŁADNIKI na krem:
- 400 ml śmietany do ubijania,
- 500 g serka mascarpone,
- 120 g cukru pudru,
- 10 g cukru z wanilią,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
SPOSÓB WYKONANIA:
W misie miksera umieścić śmietanę, mascarpone, cukry,
ekstrakt i wszystko razem ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem równomiernie
wyłożyć na galaretkę, na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić w
lodówce.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz