Pyszny deser - Porzeczkowo - jagodowa chmurka.


     Zapraszam wszystkich na pyszny deser  porzeczkowo – jagodową chmurkę. Upieczemy ją  na kruchym spodzie. Powiem szczerze, że rzadko piekę takie ciasta, bo wolę ucierane, jogurtowe, lub drożdżowe ciasta z owocami. Ale tym razem udało mi się zdobyć taki przepis, dlatego spróbuję trochę poeksperymentować. Jest to ciasto z dużą ilością galaretki owocowej, z kremową masą śmietankową i pyszną chrupiącą bezą z migdałami. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, to warto to  ciasto zrobić  dzień wcześnie przed podaniem, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto, które spędzi całą noc w lodówce dobrze się kroi na kawałki. Do przygotowanej galaretki tym razem użyliśmy porzeczkę, czerwoną, porzeczkę czarną, oraz jagody. Myślę, że  ciasto z powodzeniem można wykorzystać na przyjęcia urodzinowe, lub imieninowe, a na pewno się nie powstydzimy. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Porzeczkowo - jagodowa chmurka.

SKŁADNIKI na bezę:
  • 3 białka, 
  • 150 g cukru, 
  • 20 g mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli,
  • 50 g płatków migdałów. 
Sposób wykonania:
 W misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową wyłożyć do  mniejszej formy do ciasta, która powinna być  wyłożona papierem do pieczenia. Potem równomiernie oprószyć płatkami migdałów. Formę do ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

SKŁADNIKI na ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • 3 żółtka, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 10 g cukru z wanilią, 
  • Proszek do pieczenia,
  • Szczypta soli.
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz ekstrakt. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche.

SKŁADNIKI na galaretkę owocową:
  • 400 g czarnej porzeczki, 
  • 400 g czerwonej porzeczki,
  • 400 g jagód,
  • 350 g cukru,
  • 6 łyżeczek żelatyny.
SPOSÓB WYKONANIA: 
Do garnka włożyć porzeczkę i jagody, dodać cukier i całość gotować, aż owoce się rozpadną. Gorącą masę przetrzeć przez drobne sitko. Do puree dodać żelatynę, wymieszać, całość odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI na krem:
  • 400 ml śmietany do ubijania, 
  • 500 g serka mascarpone,
  • 120 g cukru pudru, 
  • 10 g cukru z wanilią, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
SPOSÓB WYKONANIA: 
W misie miksera umieścić śmietanę, mascarpone, cukry, ekstrakt i wszystko razem ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem równomiernie wyłożyć na galaretkę, na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO : )
 


Komentarze