Pyszne ciasto z czereśniami i jeszcze lepsze z jagodami.


     Jak czereśnie ukarzą się na straganach, to niektórzy smakosze tych owoców, szybko kupują je świeże, rozkoszując się ich smakiem, bo są przepyszne. Również pieką smaczne  ciasta z ich udziałem. My pójdziemy za ich przykładem i upieczemy przepyszne ciasto jogurtowe z czereśniami, bo warto wykorzystywać te owoce do pieczenia ciasta, do robienia różnych smacznych deserów i do super chłodzących i sycących kompotów. To ciasto jogurtowe, które upieczemy będzie wilgotne, niezbyt słodkie i tak pyszne, że po zjedzeniu jego niedługo zapragniemy upiec podobne, żeby znowu cieszyć się jego  smakiem.
Ciasto jogurtowe z czereśniami.
Składniki:
  • 300 g czereśni,
  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g jogurtu typu greckiego,
  • cukier puder do posypania,
  • 125 g masła.
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dosypujemy po łyżce przesianej i wymieszanej z proszkiem do pieczenia mąki i dodajemy łyżkę jogurtu. Delikatnie mieszamy, dodając kolejne porcje mąki i jogurtu. Formę do pieczenia (u mnie kwadrat o boku 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy  do niej ciasto. Z podanej porcji składników wyjdzie niewysokie ciasto o  formie do pieczenia  tej wielkości, dlatego jeśli chcemy, aby ciasto było wyższe, należy użyć mniejszej blaszki lub większej ilości składników. Na wierzch ciasta układamy pozbawione pestek czereśnie. Pieczemy przez około godzinę w 160ºC. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Studzimy przez chwilę, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy jeszcze ciepłe, bo ciasto jest przepyszne.

 CIASTO Z JAGODAMI.
     Dzisiaj chciałam jeszcze Wam zaproponować na deser  kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. To niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni. Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak. Podczas jedzenia jagody są na całym cieście i robią wrażenie, że ciasto jest delikatne i wilgotne z nutą kokosa. Polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 g masła, roztopionego,
  • 2/3 szklanki mleka np. kokosowego,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. Pokojowa,
  • 2 jajka, duże,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji.
DODATKOWO:
  • 1 szklanka jagód.
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę do ciasta  o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód.  Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego 🙂  

Komentarze