Jak czereśnie
ukarzą się na straganach, to niektórzy smakosze tych owoców, szybko kupują je
świeże, rozkoszując się ich smakiem, bo są przepyszne. Również pieką
smaczne ciasta z ich udziałem. My
pójdziemy za ich przykładem i upieczemy przepyszne ciasto jogurtowe z
czereśniami, bo warto wykorzystywać te owoce do pieczenia ciasta, do robienia
różnych smacznych deserów i do super chłodzących i sycących kompotów. To ciasto
jogurtowe, które upieczemy będzie wilgotne, niezbyt słodkie i tak pyszne, że po
zjedzeniu jego niedługo zapragniemy upiec podobne, żeby znowu cieszyć się
jego smakiem.
Ciasto
jogurtowe z czereśniami.
Składniki:
- 300 g czereśni,
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g jogurtu typu greckiego,
- cukier puder do posypania,
- 125 g masła.
Sposób
przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i miksujemy.
Następnie dosypujemy po łyżce przesianej i wymieszanej z proszkiem do pieczenia
mąki i dodajemy łyżkę jogurtu. Delikatnie mieszamy, dodając kolejne porcje mąki
i jogurtu. Formę do pieczenia (u mnie kwadrat o boku 20 cm) wykładamy papierem
do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Z
podanej porcji składników wyjdzie niewysokie ciasto o formie do pieczenia tej wielkości, dlatego jeśli chcemy, aby
ciasto było wyższe, należy użyć mniejszej blaszki lub większej ilości
składników. Na wierzch ciasta układamy pozbawione pestek czereśnie. Pieczemy
przez około godzinę w 160ºC. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem,
czy ciasto jest już upieczone. Studzimy przez chwilę, posypujemy cukrem pudrem
i zjadamy jeszcze ciepłe, bo ciasto jest przepyszne.
CIASTO Z JAGODAMI.
Dzisiaj chciałam
jeszcze Wam zaproponować na deser kokosowe
ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które
długo zachowuje swoją świeżość. To niepozorny wypiek, który nie sprawia
zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie.
Doskonały dla osób początkujących w kuchni. Jagody dodajemy do środka ciasta i
również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak. Podczas jedzenia
jagody są na całym cieście i robią wrażenie, że ciasto jest delikatne i
wilgotne z nutą kokosa. Polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170 g masła, roztopionego,
- 2/3 szklanki mleka np. kokosowego,
- 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. Pokojowa,
- 2 jajka, duże,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji.
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód.
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Sposób
przygotowania:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie
dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej.
Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione
masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach
suche składniki. Formę do ciasta o
wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy
silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód. Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie
oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min.
do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
🙂
Komentarze
Prześlij komentarz