Wypieki z mąki orkiszowej określane są jako zdrowsza
wersja białego pieczywa. Dlatego, mimo droższej ceny, chętnie kupujemy
orkiszowe chleby lub bułki. W związku z tym, niemal każda piekarnia posiada w
swojej ofercie pieczywo orkiszowe. Tak jest też w Nowej Piekarni z Łukowa,
gdzie można zakupić chleb orkiszowy na wagę, który idealnie urozmaici nasze
codzienne pożywienie. Możemy je również wzbogacić dodatkiem świeżo upieczonej bułki
pysznej, na którą przepis prezentuję poniżej.
Składniki na 6 bułek:
2,5 szklanki mąki orkiszowej typu 650, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki
suszonych drożdży, 3 łyżki siemienia lnianego, 1 szklanka ciepłej wody, 1
jajko, siemię lniane lub słonecznik do posypania bułek
Wykonanie:
Mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki siemienia lnianego wsypać do dużej
miski. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłą wodę. Ze składników zagnieść
gładkie i elastyczne ciasto, powinno odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i ponownie
zagnieść. Podzielić je na 6 części i uformować z nich bułki. Gotowe bułki
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Po tym czasie bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać siemieniem,
względnie odrobiną ziaren słonecznika. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 190 stopni i piec przez około 20 minut, aż bułki się zarumienią.
Chleb orkiszowy
na wagę z piekarni, chleb orkiszowy upieczony własnoręcznie lub orkiszowa bułka
pyszna, to dobra inwestycja dla naszego organizmu. Mąka orkiszowa obniży poziom
cholesterolu, zapobiegnie powstawaniu kamieni żółciowych, wzmocni narządy
zmysłów oraz wspomoże diabetyków w walce z cukrzycą.
Komentarze
Prześlij komentarz