Pieczywo orkiszowe

Wypieki z mąki orkiszowej określane są jako zdrowsza wersja białego pieczywa. Dlatego, mimo droższej ceny, chętnie kupujemy orkiszowe chleby lub bułki. W związku z tym, niemal każda piekarnia posiada w swojej ofercie pieczywo orkiszowe. Tak jest też w Nowej Piekarni z Łukowa, gdzie można zakupić chleb orkiszowy na wagę, który idealnie urozmaici nasze codzienne pożywienie. Możemy je również wzbogacić dodatkiem świeżo upieczonej bułki pysznej, na którą przepis prezentuję poniżej.

Składniki na 6 bułek:
2,5 szklanki mąki orkiszowej typu 650, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 3 łyżki siemienia lnianego, 1 szklanka ciepłej wody, 1 jajko, siemię lniane lub słonecznik do posypania bułek

Wykonanie:
Mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki siemienia lnianego wsypać do dużej miski. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłą wodę. Ze składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, powinno odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Podzielić je na 6 części i uformować z nich bułki. Gotowe bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Po tym czasie bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać siemieniem, względnie odrobiną ziaren słonecznika. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około 20 minut, aż bułki się zarumienią.

Chleb orkiszowy na wagę z piekarni, chleb orkiszowy upieczony własnoręcznie lub orkiszowa bułka pyszna, to dobra inwestycja dla naszego organizmu. Mąka orkiszowa obniży poziom cholesterolu, zapobiegnie powstawaniu kamieni żółciowych, wzmocni narządy zmysłów oraz wspomoże diabetyków w walce z cukrzycą.

Komentarze