Najlepsze ciasta z owocami


  Każdy z nas ma swoje ciasto z owocami, które jest dla niego najlepsze. A że sezon owocowy w pełni to wybór owoców do ciast mamy przeogromny i nie musimy się ograniczać tylko do jednego rodzaju owocu. Dlatego dziś proponuje ciasto z kilkoma rodzajami owoców. Nie skupiam się na jednych. Zależnie, kto jakie lubi ten takie doda. Ja proponuje maliny i truskawki. Mogą być też inne. Etapy pieczenia podzielimy na dwie części, te odnośnie ciasta i te odnośnie kruszonki. A potrzebować będziemy do upieczenia naszego ciasta:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej;
- 1 budyń waniliowy bez cukru (około 40g);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- otarta skóra z jednej cytryny niewoskowanej;
- 200 g masła;
- 160 g drobnego cukru do wypieków;
- 4 jaja;
- trochę soli;
- 600 g dowolnych owoców (ja wybrałem truskawki i maliny)
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej;
- 50 g masła;
- 25 g cukru pudru;
  Musimy pamiętać, aby wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej około 2 godziny przed przygotowaniem, gdyż muszą nabrać temperatury pokojowej.  W pierwszych krokach będzie trzeba mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Następnie należy cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce z częścią z drobnymi oczkami. I to mieszamy z mąką. Następnie masło ucieramy z drobnym cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę. Potem dodajemy dużą szczyptę soli i dalej ucieramy. Przechodzimy do części miksowania. Miksujemy na średnich obrotach jajka. Dodajemy po jednym i dobrze je ubijamy. Dalej za pomocą łyżki dodajemy mąkę wymieszaną ze skórką cytryny w celu uzyskania jednolitej masy. W dalszym ciągu przechodzimy do wyłożenia ciasta na formę. Forma o wymiarach 21cm x 21cm, na którą wykładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto i je wyrównujemy. Nasze składniki na kruszonkę musimy posiekać nożem albo je zagnieść energicznie. Potem rozetrzeć między palcami formując kruszonkę.  Teraz przechodzimy już do końcowych części pieczenia naszego ciasta. Na nasze ciasto wykładamy owoce, które wcześniej należałoby umyć albo też pokroić. Przy owocach mrożonych nie rozmrażamy ich przed położeniem na ciasto i musimy je oprószyć w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Wierzch naszego posypujemy kruszonką. Ciasto należy piec w 175 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Czy ciasto jest gotowe to należy sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, którą wkładamy w środek ciasta i jeżeli jest suchy to znaczy, że nasze ciasto jest już dobre. I tym o to sposobem mamy przepyszne ciasto z owocami.
  Smacznego!

Komentarze