Ciasto fantazja z poniższego przepisu, to propozycja
na popołudniowy deser dla wielbicieli warstwowych wypieków. Jest to połączenie
dwóch biszkoptów z masą budyniową, a letniego charakteru nadaje temu wypiekowi
masa truskawkowa. Dopełnieniem całości tego ciasta jest połączenie ciemnej i
białej czekolady na jego wierzchu.
Składniki na biszkopt:
Ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1/2
łyżki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu
Jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu
Składniki na masy:
Truskawkowa: 600 g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 galaretki
truskawkowe
Budyniowa: 500 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1 kostka masła, 5 łyżek
cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo: polewa czekoladowa, 50 g białej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając,
dodawać naprzemiennie po porcji cukru i po jednym żółtku. Dalej ubijając,
stopniowo dodawać olej, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, kakao i
cynamon. Formę do ciasta (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do
niej ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze
170 stopni. Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić na dwa blaty.
Biszkopt jasny. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania,
stopniowo dodawać cukier. Cały czas mieszając, dodawać kolejno żółtka, olej,
mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelać do formy, wstawić do
piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
Masa truskawkowa. Truskawki zmiksować blenderem i przelać do garnka. Mieszając,
doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać galaretki i bardzo dokładnie
wymieszać, by się całkowicie rozpuściły. Masę odstawić do przestudzenia i
lekkiego stężenia.
Gęstą masę truskawkową wyłożyć na ciemny biszkopt i przykryć jasnym
biszkoptem.
Masa budyniowa. Budynie rozpuścić w szklance zimnego mleka. Pozostałe
mleko zagotować i wlać do niego rozrobione budynie. Mieszając, gotować do
zgęstnienia. Wystudzić. Masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę i,
nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, nadal
ucierając, wlać spirytus. Dokładnie wymieszać.
Masę budyniową wyłożyć na jasny biszkopt i przykryć ciemnym biszkoptem.
Polewę czekoladową przygotować według instrukcji na opakowaniu i polać
nią wierzch ciasta. Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i
udekorować nią ciasto.
Fantazja to popularne słowo, które odnosi się do wielu
wspaniałych ciast i deserów. Każdy ma swoją słodką fantazję. Ma ją
również Nowa Piekarnia z Łukowa, w której jest to biszkopt makowy przełożony
bitą śmietaną i musem truskawkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz