Fantazja galaretkowa



  Dziś zaproponuje wam przepis na ciasto, które może robić za deser. Wiem, że sezon na owoce już dawno minął, ale pora ciasto z galaretką jest zawsze dobra. Można by rzec na fantazje galaretkową. Ciasto z budyniem, przepysznym smakiem malinowym i ta galaretka z egzotycznymi owocami, która działa orzeźwiająco, jest to bardzo dobre połączenie. Ciasto to jest bardziej puszyste i delikatne w smaku dzięki przesianiu mąki z proszkiem do pieczenia przez gęste sito, rezultatem jest jej napowietrzenie. I właśnie dla tak wspaniałego smaku warto upiec te, nieskomplikowane, ciasto.
Składniki:
- 150 gram Kostki do pieczenia Kasia;
- cztery jaja;
- 170 gram mąki;
- 220 gram cukru;
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
- dwa opakowania budyniu malinowego;
- pół litra mleka;
- dwa opakowania galaretki malinowej;
- jedno opakowanie mieszanki koktajlowej z puszki;
  Czas na przygotowanie naszej galaretkowej fantazji. Na początku ucieramy jajka z cukrem i dodajemy mąkę, którą wcześniej należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki, najlepiej o wymiarach 25 cm na 30 cm. I to pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy to i kroimy na dwa plastry. Teraz gotujemy budynie z pół litrem mleka. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać, żeby nie powstawały grudki. Jeżeli będziemy gotować z mlekiem 3.2% to ten smak budyniu będzie pełny a konsystencja aksamitna. Do naszej ostudzonej masy dodajemy Kasię i mieszamy mikserem. Teraz na nasz pierwszy plaster biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy to drugim biszkoptem, które wykładamy pozostałą masą budyniową. Teraz wszystko ponownie umieszczamy w formie, w której piekliśmy ciasto. Kolejnym etapem jest rozpuszczenie galaretki w pół litrze wody. Odstawiamy to, aż lekko zacznie tężeć. I teraz na nasze ciasto wykładamy odsączone owoce i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Mamy teraz fantazje galaretkową.
  Smacznego!



Komentarze