Dziś zaproponuje wam
przepis na ciasto, które może robić za deser. Wiem, że sezon na owoce już dawno
minął, ale pora ciasto z galaretką jest zawsze dobra. Można by rzec na fantazje
galaretkową. Ciasto z budyniem, przepysznym smakiem malinowym i ta galaretka z
egzotycznymi owocami, która działa orzeźwiająco, jest to bardzo dobre połączenie.
Ciasto to jest bardziej puszyste i delikatne w smaku dzięki przesianiu mąki z
proszkiem do pieczenia przez gęste sito, rezultatem jest jej napowietrzenie. I
właśnie dla tak wspaniałego smaku warto upiec te, nieskomplikowane, ciasto.
Składniki:
- 150 gram Kostki do pieczenia Kasia;
- cztery jaja;
- 170 gram mąki;
- 220 gram cukru;
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
- dwa opakowania budyniu malinowego;
- pół litra mleka;
- dwa opakowania galaretki malinowej;
- jedno opakowanie mieszanki koktajlowej z puszki;
Czas na przygotowanie
naszej galaretkowej fantazji. Na początku ucieramy jajka z cukrem i dodajemy
mąkę, którą wcześniej należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz
przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki, najlepiej o wymiarach 25 cm na 30 cm.
I to pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyciągnięciu z
piekarnika studzimy to i kroimy na dwa plastry. Teraz gotujemy budynie z pół
litrem mleka. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać, żeby nie powstawały grudki.
Jeżeli będziemy gotować z mlekiem 3.2% to ten smak budyniu będzie pełny a
konsystencja aksamitna. Do naszej ostudzonej masy dodajemy Kasię i mieszamy
mikserem. Teraz na nasz pierwszy plaster biszkoptu wykładamy połowę masy
budyniowej i przykrywamy to drugim biszkoptem, które wykładamy pozostałą masą
budyniową. Teraz wszystko ponownie umieszczamy w formie, w której piekliśmy
ciasto. Kolejnym etapem jest rozpuszczenie galaretki w pół litrze wody.
Odstawiamy to, aż lekko zacznie tężeć. I teraz na nasze ciasto wykładamy
odsączone owoce i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Mamy teraz
fantazje galaretkową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz