Coś na letni deser

Nie odkryję Ameryki, jeżeli stwierdzę, że wypieki z serem cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Klasyczny sernik wiedeński, sernik z rodzynkami, sernik na kruchym z wielorakimi dodatkami, to czołówka listy przebojów naszych domowych przepisów. Większość z nich wymaga pieczenia, więc dla odmiany proponuję sernik na zimno z ciasteczkowym spodem.

Składniki na masę serową:
500 – 750 g białego sera, 500 g śmietany 30%, 8 łyżek cukru, 4 łyżki żelatyny, 1 puszka brzoskwiń lub inne ulubione owoce, 1 – 2 łyżki rodzynek
Składniki na masę budyniową:
2 opakowania budyniu waniliowego, 750 ml mleka, 8 łyżek cukru, 250 g margaryny
Składniki na spód i na wierzch:
Biszkopty lub herbatniki na spód formy o wymiarach 25 x 36 cm
100 g masła, 2 łyżki cukru, 150 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Przygotować masę serową. Ser zemleć trzykrotnie. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dołożyć do niej ser i razem wymieszać. Dodać rozpuszczoną w odrobinie wody i przestudzoną żelatynę. Całość zmiksować. Do masy wsypać pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszać.
Przygotować masę budyniową. Proszek budyniowy rozpuścić w odrobinie mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać do niego rozrobiony proszek, mieszając, zagotować do zgęstniania. Przestudzony budyń utrzeć z margaryną.
Przygotować całość. Na patelni roztopić masło. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Mieszając, zrumienić.
Na spodzie formy ułożyć biszkopty lub herbatniki. Wyłożyć na nie masę serową, równo rozsmarować, a na nią masę budyniową. Wierzch wyrównać i posypać wiórkami. Gotowy deser wstawić do lodówki.

Upalne dni mogą nie nastrajać do gorących wypieków. Warto wówczas pomyśleć o słodkościach na zimno z dodatkiem owoców. Ciasto serowe z powyższego przepisu spełnia te normy, będąc idealnym deserem na letnie dni.

Komentarze