Nie odkryję Ameryki, jeżeli stwierdzę, że wypieki z
serem cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Klasyczny sernik wiedeński,
sernik z rodzynkami, sernik na kruchym z wielorakimi dodatkami, to czołówka
listy przebojów naszych domowych przepisów. Większość z nich wymaga pieczenia, więc
dla odmiany proponuję sernik na zimno z ciasteczkowym spodem.
Składniki na masę serową:
500 – 750 g białego sera, 500 g śmietany 30%, 8 łyżek cukru, 4 łyżki
żelatyny, 1 puszka brzoskwiń lub inne ulubione owoce, 1 – 2 łyżki rodzynek
Składniki na masę budyniową:
2 opakowania budyniu waniliowego, 750 ml mleka, 8 łyżek cukru, 250 g
margaryny
Składniki na spód i na wierzch:
Biszkopty lub herbatniki na spód formy o wymiarach 25 x 36 cm
100 g masła, 2 łyżki cukru, 150 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Przygotować masę serową. Ser zemleć trzykrotnie. Śmietanę z cukrem ubić
na sztywno. Dołożyć do niej ser i razem wymieszać. Dodać rozpuszczoną w
odrobinie wody i przestudzoną żelatynę. Całość zmiksować. Do masy wsypać
pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszać.
Przygotować masę budyniową. Proszek budyniowy rozpuścić w odrobinie
mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać do niego rozrobiony proszek,
mieszając, zagotować do zgęstniania. Przestudzony budyń utrzeć z margaryną.
Przygotować całość. Na patelni roztopić masło. Dodać cukier i wiórki
kokosowe. Mieszając, zrumienić.
Na spodzie formy ułożyć biszkopty lub herbatniki. Wyłożyć na nie masę
serową, równo rozsmarować, a na nią masę budyniową. Wierzch wyrównać i posypać
wiórkami. Gotowy deser wstawić do lodówki.
Upalne dni mogą nie nastrajać do gorących wypieków.
Warto wówczas pomyśleć o słodkościach na zimno z dodatkiem owoców. Ciasto
serowe z powyższego przepisu spełnia te normy, będąc idealnym deserem na letnie
dni.
Komentarze
Prześlij komentarz