Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

Sezon letni to wspaniały czas dla miłośników owocowych wypieków. Wybór świeżych i przede wszystkim polskich owoców jest teraz dość duży, dlatego warto pokusić się o ich wykorzystanie. Owoce mają tę zaletę, że nie ogranicza je dobór ciasta. Biszkopty, ciasta kruche, ciasta ucierane, ciasta drożdżowe - każde z nich wspaniale się z owocami uzupełnia. Poniżej znajduje się propozycja na drożdżowy placek z polskimi jabłkami.

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mleka, 30 g świeżych drożdży, 50 g masła, 380 g mąki pszennej, 30 g cukru, 1 jajko
Składniki na nadzienie:
1,5 kg jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 50 g orzechów włoskich, 100 g cukru, 4 jajka, 400 g śmietany kremówki, cukier puder

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Masło stopić i lekko przestudzić. Mąkę oraz cukier wsypać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, przestudzone masło i jajko. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Umyte jabłka podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. Następnie pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Orzechy grubo posiekać i wrzucić do jabłek. Następnie wsypać 50 g cukru i całość wymieszać.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na głębokiej, posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto obłożyć jabłkami. Blachę z ciastem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.
Jajka wymieszać z kremówką i resztą cukru. Przygotowaną mieszanką polać warstwę jabłek i piec jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. Placek wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Podawać całkowicie przestudzony.

Ciasta drożdżowe z owocami należą do klasyki polskich wypieków. Niektóre z nich, mimo konkurencji ze strony nowoczesnych ciast, zadomowiły się już na stałe w naszej cukierniczej tradycji.

Komentarze