Sezon letni to wspaniały czas dla miłośników owocowych
wypieków. Wybór świeżych i przede wszystkim polskich owoców jest teraz dość
duży, dlatego warto pokusić się o ich wykorzystanie. Owoce mają tę zaletę, że
nie ogranicza je dobór ciasta. Biszkopty, ciasta kruche, ciasta ucierane,
ciasta drożdżowe - każde z nich wspaniale się z owocami uzupełnia. Poniżej znajduje
się propozycja na drożdżowy placek z polskimi jabłkami.
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mleka, 30 g świeżych drożdży, 50 g masła, 380 g mąki
pszennej, 30 g cukru, 1 jajko
Składniki na nadzienie:
1,5 kg jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 50 g orzechów włoskich, 100 g
cukru, 4 jajka, 400 g śmietany kremówki, cukier puder
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Masło
stopić i lekko przestudzić. Mąkę oraz cukier wsypać do miski. Dodać
rozpuszczone drożdże, przestudzone masło i jajko. Wszystkie składniki wyrobić
na gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Miskę z ciastem przykryć
ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Umyte jabłka podzielić na ćwiartki i usunąć
pestki. Następnie pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Orzechy grubo
posiekać i wrzucić do jabłek. Następnie wsypać 50 g cukru i całość wymieszać.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na głębokiej, posmarowanej tłuszczem blasze.
Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto
obłożyć jabłkami. Blachę z ciastem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i
piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.
Jajka wymieszać z kremówką i resztą cukru. Przygotowaną mieszanką polać
warstwę jabłek i piec jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. Placek
wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Podawać całkowicie przestudzony.
Ciasta drożdżowe z owocami należą do klasyki polskich
wypieków. Niektóre z nich, mimo konkurencji ze strony nowoczesnych ciast, zadomowiły
się już na stałe w naszej cukierniczej tradycji.
Komentarze
Prześlij komentarz